Előadás, workshop, alkotás élőben 2013

2013. januárjában ismét megrendezésre került, immáron a második Kakizome, majd újabb előadások, workshopok és bemutatók következtek itthon és külföldön egyaránt.

2013. január 5-én, szombaton zajlott Budapesten, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartástermében, immáron második alkalommal, a  Kakizome rendezvény. Az esemény ismét sokakat vonzott. A terem megtelt érdeklődőkkel, hogy megnézzék a performance-okat, majd maguk is elkészítsék az „év első írását”. (Az eseményről több kép és további részletek itt találhatóak: blog)


Zopcsák Ferenc és Horváth Janisz előkészületei a performance-okhoz


Bemutatókra figyelve






Készülnek az alkotások!


Simon Judittal közös performance


Idén sem maradhatott el a csoportkép

***

2013. február 23-24-én, egy teljes hétvégére szóló Sumi-e, a bambuszfestés alapjai workshop várta az érdeklődőket A Tan Kapuja Buddhista Főiskola K4-es termében.

(Részletek az előkészületekről itt, itt és itt található a blogban, valamint magáról a workshopról itt.)

japán kalligráfia bambusz

japán kalligráfia, bambuszfestés, sumi-e

***

japán kalligráfia Karate Maratonon

2013. március 9-én, szombaton a szigetszentmiklósi Városi Sportcsarnokban voltunk, hogy a Karate Maraton résztvevőinek megmutassuk a japán kalligráfiát. Lehetett kalligráfiát készítettni és vásárolni is, és legfőképpen nézelődni, beszélgetni.

Japán kalligráfia a Karate Maratonon

***

Shinkendo dojo Tatabánya Japán kalligráfia

2013. március 30-án, szombat délután Tatabányán voltunk ismét a Shinkendō dōjōban, ahol több, mint 3 órán keresztül ismét a harcművészet, a zen és a kalligráfia volt a téma. A Yamaoka Tesshūról szóló előadást követően japán kalligráfia bemutató következett, ahol több téma is leírásra került, miközben a szavak jelentésében is elmerültünk. (Részletekért, videókért katt ide a bloghoz) A bemutatót közös kalligráfia gyakorlás követte, ahol mindenki elmélyülhetett ezen művészet szépségeiben.

japán kalligráfia

***


2013. április 6-án, délután 3 órai kezdéssel nagyszabású japán kalligráfia performance volt a budapesti Allee Bevásárlóközpont Japán tavasz rendezvénysorozatának Japán napján.


A hatalmas 4 méteres paravánon több részben készültek a kalligráfiák. A közel 1 órásra sikerült bemutató és beszélgetés után, minden érdeklődőnek még ki is lehetett próbálni a japán kalligráfiát. A részletes blogbejegyzést itt lehet olvasni az eseményről. A videók pedig elérhetőek a Japán kalligráfia Youtube csatornáján.


***

Füvészkert japán kalligráfia oktatás

2013. április 13-14-én a hétvégét a Füvészkertben tölthettük, ahol japán kalligráfia oktatás, sumi-e (japán tusfestészet) oktatás mellett megrendezésre került a 2. Hanami Shodōkai nagy kalligráfia találkozó is. (A hétvégéről bővebben itt lehet olvasni.)

 

A Hanami Shodōkai egy tavaszi performance-szal indult, majd a tavalyihoz hasonlóan közös kalligráfia gyakorlással folytatódott egészen addig, amíg a kert be nem zárt. (A Hanami kalligráfia találkozóról bővebben itt lehet olvasni)


***

Párizs Buthiers japán kalligráfia performance bemutató

Magyarország után 2013. május 31-én először tartottam japán kalligráfia bemutatót külföldön. Buthiersben, a festői Fontainebleau-i erdőben egy három napos shiatsu workshop idei meghívott vendégeként tarthattam bemutatót, feldolgozva híres shiatsu idézeteket, japán zen buddhista és irodalmi szövegeket. A Párizstól alig egy órányira fekvő, mindenféle kikapcsolódásra alkalmas helyen több, mint száz ember gyűlt össze, hogy elmélyedjenek a shiatsu tanulmányozásában, és lazítsanak egy kis japán kultúrális érdekességgel.

Az eseményről készült videókat megnézni és a részletesebb leírást a blogban itt lehet olvasni.




***

2013. augusztus 17-én, szombaton volt a Nyári AnimeCon a MAT szervezésében, amelyre meghívást kaptam előadóként. A kellemes délutáni időpontban sokan gyűltünk össze, hogy a japán írás, kalligráfia történetéről, gyakorlatáról, eszközeiről és a japán tusfestészetről beszélgessünk.

Az eseményről szóló blogbejegyzést itt lehet olvasni.

AnimeCon

***

2013. szeptember 14-én, szombaton részt vehettünk a 2013-as Budo és Küzdősport Gálán a SYMA csarnokban, Budapesten. A japán kalligráfia és tuskép szekció már elkészült képekkel és a helyszínen elkészíthető témákkal várta az érdeklődőket!

Blogbejegyzés a rendezvényről itt olvasható.

***

2013. szeptember 15-én, vasárnap 14 órától tartottuk meg Budapesten a Margitszigeten a 2. Momiji Shodōkai névre keresztelt japán kalligráfiás rendezvényünket. A csodálatos, napsütéses délutánon három japán kalligráfia performance, japán kalligráfia oktatás és közös gyakorlás várta az odalátogatókat idén is.

A részletek és a kalligráfia performance videók itt tekinthetőek meg.

***

2013. szeptember 22-én, vasárnap 11 órai kezdéssel, Budapesten a Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeumban került megrendezésre a „Súbun no hi”, „Az őszi napéjegyenlőség” ünnepe névre keresztelt japán nap, amelyre a japán kalligráfia oktatásunk meghívást kapott. Nagy örömmel fogadtuk el az invitálást és vettünk részt a kellemes eseményen! A két órás oktatás alatt sokan voltak kiváncsiak erre a csodálatos művészetre.

További részletek itt olvashatóak.

***

2013. szeptember 28-án, szombaton a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum meghívását elfogadva a Szamurájok és gésák kiállítás kapcsán rendezett családi napon japán kalligráfia és japán tusfestészet (sumi-e) oktatást tartottunk.

Gyermekek és felnőttek egyaránt szívesen ültek le az asztalokhoz a Múzeum kerjében és próbálták ki magukat ismét velünk! Így nem „csak” szíves vendéglátásban és fogadtatásban, hanem kellemes, gyakorlással együtt töltött órákban is részünk lehetett!

Az eseményről bővebben itt lehet olvasni.

***

2013. november 10-én, vasárnap délután volt a Mono no aware névre keresztelt japán kalligráfia performance a Hagyományok Házában. A performance a mulandóság szépségének eszménye köré építkezett, amelyet a négy évszak különféle hangulatával igyekezett megidézni a hozzájuk köthető megfelelő shakuhachi dalamokkal és japán kalligráfia témákkal.

A performance-ot követően a bátrabbak ki is próbálhatták a japán kalligráfiát a gyakorlatban a mini oktatás keretében.


(Magáról az eseményről bővebben itt lehet olvasni.)

***

2013. november 16-17-én, a kissé szürkés novemberi hétvégén, megrendezésre került immáron második alkalommal a „A bambusz festés alapjai” workshop.

A két nap alatt ismét rengeteg alkotás készült! És bizony nem csak a mennyiség, hanem elsősorban a minőség és a lépésről-lépésre előre haladó fejlődés látszott mindenkinek a gyakorlásán! Ismét egy felethetetlen hétvégével lehettünk gazdagabbak!
A részletes leírást itt lehet olvasni a workshopról.



***

latest Running Sneakers | Women's Nike Air Max 270 trainers – Latest Releases