Riport a Hagyományok Házából – „Mono no aware” performance

2013. november 10-én, vasárnap délután lezajlott a Mono no aware névre keresztelt japán kalligráfia performance a Hagyományok Házában.

Délután fél 4-kor kezdődött el a Hagyományok Háza Stúdió termében a japán kalligráfia bemutató, amelyre már hosszú hetek óta zajlottak az előkészületek.

A rövid bevezető után, amely során bemutatásra kerültek az elhangzó shakuhachi (és koto) dalok, valamint a leírásra kerülő kalligráfiák, elkezdődött a performance.

Sajnos a technika ördöge ez alkalommal ellenünk fordult, így a zenei aláfestés többnyire elmaradt, mivel nem működött a cd lejátszó. Éppen ezért most itt megjelenítjük a dalok címét, amennyiben valaki szeretné bepótolni a zenei élményt:
Tél: Kogarashi (Hideg téli szél)
Tavasz: Haru no umi (A tavaszi tenger)
Nyár: Tsuru no sugomori (A fészkelő daru)
Ősz: Shika no tone (A szarvas hangja)


A bemutatót követően ki-ki kedvére kipróbálhatta magát a japán kalligráfia művészetében:




A rövid bevezető magyarázatot és oktatást követően sokan foglaltak helyet az asztal körül és próbálták ki ezt a csodálatos művészetet. Türelemmel és kitartással formálódtak az első kalligráfiák, amit igazán jó volt látni!

Nagyon sokan megtiszteltek minket azzal, hogy eljöttek és megnézték a performance-ot! Csordultig telt a kis terem, a zene eltűnésével mély némaság borult ránk, és talán senkit sem zavart, hogy a már-már áhitatos csendben csupán az ecset táncának halk zaja hallatszott.

Mindenkinek köszönjük, aki eljött és velünk tartott a japán kalligráfia világába!

És a performance videója:

Running sneakers | Zapatillas de running Nike – Mujer