Tus kavarog a vízben – Bambuszfestés

Miközben odakinn zuhog a hó és madárrajok szállnak fáról-fára, a szoba melegében íródik a sumi-e workshophoz tartozó, a bambuszfestés alapjairól szóló mintafüzet és készülnek a bambusz-minták, gyakorló lapok.

Még a hét végéig lehet jelentkezni itt a workshopra, hogy aztán jövő hétvégén két teljes napra bevegyük magunkat A Tan Kapuja Buddhista Főiskola K4-es termébe, és elmélyedjünk a tusfestészet alapjaiban.

A japán tusfestészet és a japán kalligráfia rokonok, kéz a kézben járhatnak. Az alapvonások, az ecset mozgása a papíron, a test és a vonalak dinamikus összjátéka, a tudat és a koncentráció összeszedettsége, és megannyi más jellegzetes pont adódik a két dolog között, technikai és szellemi téren egyaránt.

A tusfestészet alapjának a bambusz tekinthető. A festő tanítványok mind ezzel a témával kezdik el gyakorlásukat, mégha ez nem is azt jelenti, hogy könnyű feladat lenne egy bambuszkép elkészítése.
Arra fogunk törekedni a két napos workshopon, hogy minden fontos ecsetkezelési, kompozíciós, gyakorlati és elméleti kérdést átnézzünk és megismerjünk, hogy a későbbi alkotások folyamán mindazokat kamatoztathassuk. Persze nem maradhat el a történeti áttekintés sem, vagy az, hogy megismerjük ennek a csodálatos művészetnek, a sumi-enek a japán kultúrában elfoglalt helyét, vagy éppen értékeit.

japán kalligráfia - tusfestészet

jordan release date | Nike SB Dunk Low White/Pine Green Top Quality Shoes CU1727-102 , Sciaky