2. Hanami Shodōkai performance és kalligráfia találkozó

japán kalligráfia találkozó

2013. április 13-án, szombaton délután második alkalommal került megrendezésre a Hanami Shodōkai, a tavaszi nagy kalligráfia találkozó. Az előző évhez hasonlóan a Füvészkert adott otthont a rendezvénynek, és idén szerencsésen megérkezett hozzá a tavasz is, így a kertben a szabadban lehettünk.


Mostanra már elmondhatjuk, hogy nincs olyan kalligráfia találkozó, amely “bevezetője” ne valamilyen érdekes bemutató, performance lenne, akár több kalligráfus bevonásával. A Hanami Shodōkai tavaszi hangulatára párommal egy közös alkotással készültünk, amelynek során egy tusképet festettünk meg japán kalligráfiával díszítve.A kép csendes megszületését Kenéz László barátunk shakuhachi zenéje tette csodálatosan meditatív jellegűvé.
Ahogy a szilvaág alakot öltött a Szív szútra mantrája és Ryōkan zen mester csodálatos haikuja is a képre került.

A performance-ot követően mintákat, ecsetet, tus és papírt ragadtunk…… és mindenki elmélyülten dolgozott a tavaszi kalligráfiája elkészítésén. Az előző évben a “hanami” (花見) volt a témánk, idén pedig a “sakura ünnep” (桜祭). Sőt, akinek kedve volt, az beállt egy közös csoportképre is, hogy megörökítsük az együtt gyakorlás örömét:

Nagyon sokan kíváncsiak voltak a hétvégi programokra, és nagyon sokan részt is vettek vagy a tusfestészet-, vagy a japán kalligráfia kipróbálásában, vagy a közös gyakorlásban, vagy éppen mindegyikben! Hálásak vagyunk a figyelemért, és azért, hogy ennyien együtt lehettünk! … és hálásak vagyunk az időjárásnak is, hogy a ragyogó napsütésben, a madarak csiripelése közepette a szabadban alkothattunk mindenkivel!

Köszönjük!

(Nem különben köszönjük a fényképeket is!)

A performance-ról készült videó is megtekinthető a Japán Kalligráfia videó csatornáján!

0 0 vote
Article Rating