Japán stílusú tekercskép készítése

  

Japán stílusú tekercskép készítése, avagy mindig útban az újabb lehetőségek felé – lehetne a címe a következő soroknak. Korábban már kísérleteztünk tekercsképek készítésével, amelyek esetében egy egyszerű és letisztult formára törekedtünk.
Most egy olyan kérés érkezett hozzánk, amelyhez nem pusztán a kalligráfia tudás volt szükséges, hanem komoly tervezést igényelt és valódi kihívást jelentett. A kérés úgy hangzott, hogy készítsünk olyan tekercset, amely éppen úgy néz ki, mint egy eredeti japán tekercs. Az első lépés természetesen a vászon előkészítése és a kalligráfia megírása volt. Így készült a kalligráfia:

 

A vászon kicsit másképpen működik, mint a kalligráfia papírok vagy más típusú papírok. Amennyiben túl vizes a tus, akkor annyira fut, hogy kezelhetetlen és ködös sziluetteket hagy, ha viszont száraz az ecset, akkor gyakorlatilag alig hagy nyomot a vásznon.
Viszont az elkészült eredmény rendkívül látványos tud lenni:

A tekercs elkészítésének nehezebb fázisa ezután következett. Egy eredetileg Japánban keretezett kalligráfiát vettünk alapul a méretek és kinézet tekintetében.

A szövet kiválasztásánál a szín fix kérés volt, így a mintában volt szabadságunk. A japán keretezéskor igen gyakran különféle mintás papírokat vagy szöveteket használnak. Tőlünk talán kicsit – első látásra idegen – apró minták díszítik ezeket a keretnek használt anyagokat, így inkább egy olyan szövetre esett a választásunk, amelyen bár vannak minták, azok inkább szolidabb, visszafogottabb formában jelennek meg.
A tekercsek esetében – talán meglepő módon – a felső részen nem lóg ki a „betétként” szolgáló rúd, az alsó részen viszont nagyjából 2,5-2,5 cm-rel szélesebb, mint maga a „keret”, és a mérete is vastagabb a felső részben lévőnél. Ehhez fa rudakat használtunk.

A tekercs természetesen felfüggesztést, illetve egy teljes hátlapot is kapott, ahogy az hagyományosan szokás. Így készült el a teljes tekercs, amely a pontos mása lett annak, ahogyan az tradicionálisan is megjelenik:

latest Running | Nike Air Max 270 Unisex Siyah Spor Ayakkabı Kadin Spor Ayakkabı & Sneaker 3167193 , Sciaky