Előadás, workshop, alkotás élőben 2010-2011

Egyre több alkalommal történik meg, hogy meghívást kapok, hogy tartsak kalligráfia előadást és/vagy workshopot, esetleg élőben készítsek műveket, tartsak bemutatót.
2010-2011

(English version)
Úgy határoztam, hogy fotókat is készítünk az egyre bővülő események során, így most ezzel – a folyamatosan gyarapodó – galériával szeretném bemutatni, milyen is egy ilyen alkalom.

***

2010. március 28-án, vasárnap a Shuhari Dojo nyílt napjára voltam hivatalos, hogy tartsak előadást és bemutatót a japán kalligráfiáról. Először egy órát beszéltem az eszközökről, stílusokról, és – a hely szelleméhez alkalmazkodva – a zen és a művészetek, a zen és a kalligráfia kapcsolatáról, majd néhány bátrabb hallgató kipróbálhatta ez a csodálatos művészetet, akár segítséggel is, valamint elkészítettem néhány kalligráfiát. Íme négy kép erről az alkalomról:

Eszközök bemutatása

A kalligráfia stílusai

Az előadás - zen és a kalligráfia

Bemutató

***

2010. április 17-18-án a budapesti Füvészkertben, a Szakura-ünnep keretein belül, elvileg napi három alkalommal, két óránként kalligráfia bemutatót, kipróbálási lehetőséget biztosítottunk a Maidoval az odalátogatóknak. Gyakorlatilag viszont egész nap érkeztek az érdeklődők, és nagy örömünkre kérdeztek, meghallgattak, kipróbáltak mindent.
Maga a Füvészkert egyébként csodálatos környezetet biztosított a kellemes, verőfényes napsütésben fürdőző hétvégének. A virágzó cseresznyefa valójában „csak” egy apróság volt a magával ragadó kertben.
Mielőtt néhány képpel bemutatnám ezt az eseményt, néhány szót szólnék erről az ünnepről, illetve arról a japán ünnepről, amelyből kinőtte magát. A japán ünnep neve Hanami (花見) vagyis virág-nézés, amelyen minden japán részt vesz, piknikel, fényképeket készít, sétál a fák között, élvezi családja vagy barátai, kollegái társaságát … és legfőképpen csodálja az elmúlás szimbólumának tartott élményt, ahogy a virágszirmok finoman hullnak a fákról. Ebben lehetett részünk nekünk is.

Öt képet szeretnék beszúrni ide erről az eseményről. Az első két képen látható, ahogy egy-egy „előadás” zajlott, kérdésekkel és kellemes beszélgetésekkel. A harmadik képen egy közös alkotás, a sok bátor jelentkezők közül eggyel. Az utolsó két kép akkor készült, amikor 17-én, szombaton tv-interjút adtam.
Még a képek előtt szeretném hálámat megfogalmazni mindazoknak, akik eljöttek és bátran kipróbálták ezt a csodálatos művészetet, mindazoknak, akik végighallgatták az előadásokat és beszélgetéseket, mindazoknak, akik kérdeztek, érdeklődtek! Vagyis köszönöm a figyelmet mindenkinek, csodálatos hétvége volt!

Az eseményről cikk is jelent meg a Magyar Nemzet hasábjain. Itt elérhető.

Szakura-ünnep, 2010, beszélgetés és előadás

 ***

2010. április 23-án, pénteken este a Sakura Sushi Étterem VIP megnyitóján készítettem kalligráfiákat az érdeklődőknek. Ez többnyire nevek leírását jelentette, de nem kizárólagosan. Elkészült például magának az étteremnek a neve is.
Néhány fotó az eseményről:

***

2010. április 25-én, vasárnap visszatértem a Shuhari Dojoba, hogy elkészítsem a teaszoba tábláját, amely esemény egyben a táblaavató is volt. Először néhány szóban elmondtam, hogy mit fognak látni az érdeklődők, illetve milyen feliratot fogok elkészíteni.
Ez egy különleges alkalom volt. Magyarországon nem igen jellemző, hogy nagy méretű kalligráfiákat készítenek rendezvények keretében. Talán ez az egyik első olyan esemény (a buddhista témájú vagy harcművészeti workshopon lezajlott kalligráfia bemutatókon kívül, amelyeken valóban igazi koreai vagy japán mesterek készítettek, készítenek műveket), amikor ez megtörtént, méghozzá teljesen nyitott programként. Japánban számtalan alkalommal készítenek – legtöbbször amolyan performance jelleggel – akár kivételes méretű műveket is.
A mostani alkalommal engem az a megtiszteltetés ért, hogy egy 174×44 cm-es méretű kalligráfiát készíthettem el, méghozzá a kissako (喫茶去) felirattal, ami annyit jelent: „igyál egy csésze teát”. Emellé került a Shuhari Dojo japán nyelven.
Kivételes alkalom volt, és kivételes élmény is egyben! Szép számmal jelentek meg nézők is az eseményen, és követték figyelemmel a tábla elkészülését.
Éppen ezért azon kívül, hogy fotókat készítettünk, egy videó felvétel is készült. Elsőként a fotók:

És a videó:

***

2010. április 25-én, vasárnap a SakuraCon rendezvény második napján a Maido csapat részeként én is részt vettem a standnál, és kalligráfiákat készítettem azoknak a látogatóknak és nézelődőknek, akik kérték. A decemberi Con alkalmával nem volt túl sok kívánság, amelyet teljesíthettem, de a mostani rendezvény sokszorosan felülmúlta azt. Sokan jöttek, hogy magukkal vigyenek egy kis kalligráfiát, így aztán volt szerencsém számtalan kívánságot teljesíteni.
Álljon itt erről az eseményről is néhány fénykép:

***

2010. május 28-án, pénteken este egy céges rendezvény keretein belül írtam szorgalmasan a neveket és néhány kanji kalligráfiát is készítettem. Guba Erika sminkmesternek köszönhetően pedig kép is készült erről, íme:

2010. 05. 28.

***

Ha nyár, akkor szokássá vált kis hazánkban, hogy Nyári AnimeCon is van, és idén ez a Con 2010. augusztus 7-én került megrendezésre Pécsen, az Expo Center területén. Az esemény nem kis érdeklődéssel zajlott le!
Azon túl, hogy a megszokott színes és vidám társaság egy napra teljesen elfoglalta az épületet, ritka nagy érdeklődés övezte a kalligráfiát is. A délutáni előadáson szép számmal voltak hallgatók, és bizony bátor jelentkezők is, akik élőben kipróbálták magukat az ecsettel és tussal. Nagy örömmömre csodálatos alkotások születtek, és akadt olyan is, aki valószínűleg már nem először fogott a kezébe ecsetet. Aki mert, az nyert, és magával vihette eredeti japán kalligráfia papíron a saját alkotását is. Aki pedig ki nem akarta próbálni, de a nevét vagy egy kedvére való kifejeztést szerettett volna magával vinni az is megtehette, mivel a nap folyamán több százas nagyságrendben (lehet, hogy volt ezer is?) készítettem el ilyen kis kalligráfiákat.
Íme néhány kép az eseményről:

AnimeCon Anime Con Pécs 2010

***

Hazatérve Japánból 2011. szeptember 2-4. között a Millenárison megrendezett Nyelvparádén vettem részt, hogy a japán stúdiumokat választók körében a japán kalligráfiát is megmutathassam.

***

2011. október 15-én indult el az első kalligráfia tanfolyam, a Maido Shodōkai (毎度書道会), amely valójában egy kalligráfia csoport. A lelkes csapat hétről-hétre együtt gyakorolva mélyül el a kalligráfia mesterségében.

Maido Shodokai

***

A Seijin dōjō TanVerem nevet viselő edzőterme adott otthont annak a rendezvénynek 2011. november 5-én, amelyet a Momiji Japán nyelviskolával közösen, a Japánban november 3-án lévő kultúra napja kapcsán szerveztek. Erre kaptam meghívást, hogy beszéljek a kolostori élményeimről, a zen buddhizmusról, a zen kalligráfiáról. Az alábbiakban látható néhány kép és két video, amely ezen az estén készült:

Seijin Dojo

 

 ***

2011. november 7-én tartottam előadást a Városmajori Gimnázium 9. illetve 12. osztályos, japános hallgatóinak a kalligráfia történetéről, stílusairól, eszközeiről és gyakorlatáról. Nagyon érdekes és hangulatos tanóra keretein belül beszélgettünk a japán kalligráfia művészetéről, és nagyon remélem, hogy máskor is részt vehetek ilyen dologban!

minták (tehon)

***

„Szombaton Szombathelyen” lehetne az alcím, ugyanis 2011. november 19-én, szombaton, Szombathelyen jártunk a ChizuCon családiasan kedves rendezvényén, ahol előadást tarthattam a japán kalligráfiáról.

Szombathely - ChizuCon
Szombathely - ChizuCon

***

JudaFest 2011. november 27-én, vasárnap. Kalligráfia bemutató.

***

2012. január 7-én, szombaton volt Budapesten, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Nagytermében – talán az első magyarországi hivatalos és nyitott – Kakizome rendezvény, amely egy hirtelen ötlettől vezérelt kezdeményezésem volt még tavaly november környékén. Az esemény sokakat vonzott. A terem zsúfolásig megtelt, hogy meghallgassák az előadásokat, majd részt vegyenek magán az „év első írásán”. Hihetetlen volt látni, ahogy olyan emberek, akik még korábban sosem fogtak ecsetet a kezükbe, most megtették, és kezdőkkel, haladókkal, mesterekkel együtt, összezsúfolva, jókedvűen és boldogan vetette papírra mindenki a 2012-es évre vonatkozó gondolatait. (Az eseményről több kép és további részletek itt olvashatóak: blog)

Kakizome előadás
Kakizome

Kakizome 2012

***

ÉS tovább 2012. eseményeihez

Running Sneakers | Jordan 1 Retro High OG University Blue (PS) – AQ2664-134