Japán kultúra napja

Ma, november 3-án, Japánban a kultúra napja van. Ennek alkalmából készítettem ezt a kis kalligráfiát (文化), illetve nem is csak ennek alkalmából, hanem azért, mert a Momiji Japán nyelviskola és a Seijin dojo közös szervezésében 2011. november 5-én – vagyis most szombaton – japán kultúra napja lesz, amelynek keretében egy igen bőséges előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a zenről, a kolostori életről, a zen és a művészetek kapcsolatáról és a japán kalligráfia művészetéről egyaránt.

A rendezvénynek a Seijin Dojo ad otthont, a TanVeremben, a VIII. ker. Csokonai u. 10. (Blaha Lujza térnél) szám allt, 16.30-tól úgy 21 óráig. Olyan programok várják az érdeklődőket, mint teaszertartás bemutató, kalligráfia bemutató, yukata öltöztetés, vetítés (Kiotó ősszel), fényképes vetítéssel egybekötött beszélgetés valamint természetesen harcművészeti bemutató. A belépő ára 1000 Ft.

Ha valakit kimondottan jelen sorok szerzőjének eladása érdekli akkor 17-19 óra között arra számíthat, hogy egy színes képekkel aláfestett japános élményben részesül a kolostorról – ahol 2010-2011-ben eltöltöttem közel 10 hónapot – valamint magáról a zen gyakorlásról, a zen buddhizmusról, a kolostori életről, a zen és a harcművészetek/művészetek kapcsolatáról, és nem utolsó sorban magáról a japán kalligráfiáról hallgathat előadást. Képek segítségével körbejárunk egy kolostort, beszélgetünk arról, hogyan épül fel egy ilyen hely – a helyek kapcsán betekintést nyerünk magába az ott folyó életbe is -, hogy hogyan is illik viselkedni egy ilyen helyen: egy kolostorban, egy szentélyben vagy éppen egy zendōban, egy dōjōban. Szóval a zen, a művészetek, a kalligráfia szellemi hátteréről nem csak szóban, de élőben is ízelítőt kap mindenki, aki ellátogat szombaton a TanVerembe.

Az előadás alatt meg lehet nézni különféle eszközöket is, kipróbálni azokat, valamint bele lehet tekinteni a SHODŌ Az ecset útja című könyvbe vagy akár megvásárolni mindezeket.

Örömmel és szeretettel várok Mindenkit!

latest Running | New Era Chicago Bulls 9FIFTY Snapback Cap New Era Bulls Hat , Saluscampusdemadrid