Fehér kalligráfia, fekete papír

Régóta vonzott a kihívás, hogy a kalligráfián belül kicsit kísérletezzek néha napján. Az élet pedig volt olyan jó hozzám és egy kedves ismerősöm megrendelése okán, elhozta nekem ezt a kihívást. Így született meg a fehér kalligráfia, fekete papíron…

Alapvetően az „inverz” kalligráfiákat igen sok esetben számítógépes manipulálással szokták elérni. Látványosak, ám a „valóságban” nem léteznek. Ez viszont nem veheti el a kedvét annak, aki mégiscsak szeretne ilyet írni.

Azt a kérést kaptam, hogy készítsek fehér kalligráfiákat fekete alapon, és készüljön egy olyan, amely a természetből megít ihletet és egyben illusztrált, valamint egy olyan, amelyen teljesen elengedem a fantáziám. Így aztán – bár nem szoktam a gesztus szerű modern kalligráfiákat készíteni – most kivételt tettem. Az első témának a virág, madár, szél, hold (花鳥風月) négy kanjiját választottam, amely a természet szépségét szimbolizálja. A szabad alkotáshoz pedig az eső (雨) írásjegyét. És megszületett az alábbi két kalligrágfia:

Modern japán kalligráfia

A felszabadult alkotás aztán további képeket és kalligráfiákat szült, amelyek már el is érhetőek a webshopban. A különféle erőteljes kifejezések mellett Darumákat készítettem:

Daruma egy fontos alakja a zen buddhizmusnak és számtalan mester szebbnél-szebb alkotásokat készített róla Kínában és Japánban egyaránt. Hosszú ideig próbálkoztam megragadni azt a figurát, amely olyan mély benyomást tett rám. Daruma ugyanis Indiából útra kelt, hogy a buddhizmust elvigye a nem is oly távoli Kínában – azért gyalogosan nem volt túl közel, és maga Daruma (Bodhidharma) sem volt fiatal már ekkor. Számtalan történet kötődik nevéhez. Nem csoda, hiszen Kínában egy barlangban 9 évig a fal felé fordulva ült zazenben, nem hagyva magának pihenést, vagyis legfőképpen lankadást a gyakorlásban. Személyében nem „csak” a zen alapítóját tiszteljük, de az ő nevéhez kötődnek a shaolin kung-fu alapjai is. A zen négy alapelvét pedig már igen régen magam is megosztottam, kalligráfiaként Japánban is elkészítettem, és amely „vers”, tanítás szintén tőle ered…Asics footwear | adidas