Kana írás – a kapcsolódások 3.

Természetesen a kanák írását is hosszasan gyakorolnunk kell, hogy igazán magunkévá tehessük. Sok esetben egyetlen minta már tökéletesen megy, aztán egy újat veszünk elő, és mintha elölről kezdenénk, mintha nem is történt volna semmi, kezdhetjük az alapoktól. Ez ne zavarjon senkit! Tökéletesen természetes állapot, ami azonban az idő múlásával és a gyakorlással, szépen meg fog változni. Éppen ezért folytassuk is a kanák kapcsolódásának megismerését.Az előző alkalommal háromféle kapcsolódást néztünk meg. Most ismét megnézünk hármat és ezzel át is tekintettük a hiragana kapcsolódási lehetőségeit. Először is nézzük meg a képeket és az ábrákat a kapcsolódási irányokról, amelyekben a négyzet jelöli a helyet, ahol egy írásjegy elhelyezkedik (jelen esetben egy kana):

Az első három kötés alkalmával mindig a jobb alsó részből indultunk. A mostani első esetében középről indulunk (a ま, „ma” hiragana alsó hurkából) és középre halad tovább az ecsetünk (a り, „ri” hiraganába alakulva). A második kapcsolódás szintén középről indul (a な, „na” hiragana utolsó vonásából ívelődve) és a bal szél irányába tart (a や, „ya” hiraganába). Végül az utolsó kilóg kicsit a sorból. Ott az egymás alá kerülő kanák középső tengelye eltolódik egymástól, így bár itt is a korábban már megismert jobb szélről (a は, „ha” hiraganából) a bal szélre (a て, „te” hiraganába) haladunk, ám ez közelebb helyezkedik ahhoz a formához, amikor jobbról középre haladtunk.

Ez a hat kapcsolódási mód a „helyes írásmódnak” nevezett a hiraganák esetében. Érdemes ezeket sokat tanulmányozni, és még többet gyakorolni. Ez tulajdonképpen az alap, amelyre építkezhetünk, mint a nyolc alapvonás a kanjik esetében.

Hogy tovább mélyíthessük ismereteinket nézzünk meg pár újabb példát a most megismert kötésekre:

Végül pedig pillantsunk még rá néhány több kanás „írásfolyamra” is, amellyel rögtön próbára is tehetjük a tanultakat, valamint kontextusba is helyezhetjük az egész kana-történetet.

Köszönöm a figyelmet! Jó gyakorlást kívánok!

latest Running Sneakers | Giftofvision , Streetwear, Sneaker News and Release Dates