Hogyan keressünk kalligráfia-mintákat?

Nem mindig van arra lehetőségünk, hogy mestertől tanuljunk, azonban ez nem gátolhat meg bennünket abban, hogy gyakoroljunk és gyakoroljunk… A gyakorlás ugyanis az egyetlen útja annak, hogy valódi magasságokba emelkedhessünk a kalligráfiában.

Mintákat többféleképpen kereshetünk és találhatunk az interneten. Természetesen a legegyszerűbb módja, ha rákeresünk  a leírandó kanjikra valamilyen kereső oldalon. Azonban, ha nincsen konkrét elképzelésünk, akkor kissé nehezített a dolog. Ilyen esetekre kiváló  blogok, mintaoldalak szolgáltathatnak ötleteket!

Az első ilyen oldal (http://www.hyousatsu.co.jp/p14.html) egy úgynevezett shotai (書体, vagyis „írás-test”) oldal, ami azt jelenti, hogy a japán „abc” szerint jó pár minta van felsorolva, amelyek ráadásul több írásstílusban tartalmazzák is az adott kanjikat:

Persze azt is megtehetjük, hogy kalligráfus mesterek által elkészített alkotásokat másolunk le, hiszen mindig is ez volt a gyakorlás útja. Ha pedig kalligráfia iskolák honlapjain nézelődünk, mint amilyen például a Shodō Hiroba (書道広場, http://www.seikeikai.net/senji/) csoport oldala, akkor ott belefuthatunk az ottani tanulók számára elkészített tehonokba (手本), vagyis a másolásra szánt mintákba:

Más iskola is van, amely megosztja tehonjait az interneten. Ilyen például a Shoenkai (書筵会) csoport is (http://lincs.co.jp/shoenkai/old_tehon.html). Az ő megosztásuk azért különleges, mert a teljes mintafüzeteiket letölthetjük, majd kinyomtatva mi magunk is végig mehetünk minden egyes hónap összes feladatán. Az ilyen fajta megosztás nem gyakori, mert általában a tagdíj befizetése mellett férhetünk hozzá ezekhez a mintafüzetekhez:

Szintén mintákat tartalmaz az Itsushūkai (聿修會) oldala is. Mi több abban a hagyományos formában, hogy a javításhoz is használt narancs színű tussal vannak ezek elkészítve (http://members3.jcom.home.ne.jp/s_itusyukai/sub120.html):

A Chiiroba Shokai (ちいろば書道会) oldalán csak néhány minta található, de az is jól jöhet, amikor kifogytunk már az ötletekből (http://www.c-roba.org/tehon01.html):

Azonban olyan is előfordulhat, hogy konkrétan tudjuk, hogy mit szeretnénk elkészíteni kalligráfiaként, azonban nincsen se mintánk, se valamilyen megfelelő könyvünk, amelyből kinézhetnénk. Ilyenkor a legjobb, ha nem csupán a kiejtés után, hanem lehetőleg az eredeti kanjikkal próbálunk rákeresni. Ha egy ismert dologról van szó, akkor nagy eséllyel hamar megtaláljuk, sőt az is előfordulhat igen gyakran, hogy több alkotást is találunk, és választhatunk a nekünk leginkább megfelelőek közül, hogy melyik áll kézre, hogy elkészíthessük. Érdemes jól átgondolni a választást, és aztán, amíg nem vagyunk túl gyakorlottak, addig pontosan elkészíteni a minta alapján a saját kalligráfiánkat. Ilyen esetben azonban ne feledjük el, hogy a modern kalligráfiában már sok olyan dolog van, ami eltér a hagyományostól. Sok kalligráfus sajátos stílusban alkot, így munkánk kimondottan őt fogja utánozni. Viszont emiatt sincs mit aggódjunk, hiszen így tanulunk, és közben ábrándozhatunk arról, hogy egyszer majd minket is másolnak a tanulók.

Jó gyakorlást kívánok mindenkinek!

Nike shoes | Zapatillas de baloncesto Nik