Modern kalligráfusok

Már a cím is sejteti, hogy egy olyan témát veszünk most elő, amelyben a teljesség igénye nélkül megnézünk kalligráfusokat és munkáikat. Természetesen a válogatás szubjektív, néhol már-már véletlenszerű lesz, hiszen Japánban – sőt Japánon kívül a világban is – számtalan ember foglalkozik ezzel a művészettel. A számosság mégse zavarjon meg minket, nézzünk be egy-egy művész „alkotótermébe”, és lessük meg, hogyan is csinálják ők.

A modern kalligráfia gyűjtőszóval tulajdonképpen most a kortárs művészeket igyekszem bemutatni honlapjaik segítségével. Természetesen könyvek is kerülnek kiadásra Japánban – ritkábban máshol is –, méghozzá szép számmal, amelyek (akár most élő) kalligráfusok munkáit mutatják be, azonban azok számunkra többnyire elérhetetlenek, így marad az internet. Azonban ne csüggedjünk. Az interneten is akár heteket, hónapokat is eltölthetünk csupán azzal, hogy körülnézzünk a japán kalligráfia háza táján. Úgy gondoltam, hogy megpróbálok mindenféle dolgot illusztrálni ebben az írásban a témával kapcsolatban. Megnézünk művészeket, csoportokat, gyűjteményes oldalakat, vagyis ha úgy tetszik: szemezgetünk a hatalmas kalligráfia-cseresznyés-kosárból. Elsőként egy zen közösség oldalát szeretném megmutatni, amelynek érdekes neve a következő: 座禅 the zen (vagyis zazen a zen) (http://www.be-kyoto.jp/the_zen/work.html#top), mivel mostanában igen sokféleképpen szóba kerültek a különféle zen témák. Ezen az oldalon nem csak japán nyelven, hanem japán és angol nyelven tudhatunk meg számtalan dolgot a közösségről, tanításokról, a mesterről, aki vezeti őket. Nem mellesleg pedig egy blog is kapcsolódik az oldalhoz, amolyan precíz és japános módon (http://the-zen.cocolog-nifty.com/blog/). A fent említett oldalon viszont kimondottan a mestert és kalligráfia alkotásait szemlélhetjük meg. Megjelenik itt a „minden nap jó nap” szöveg, egy „zen bot” jellegű alkotás, de „zen kör” is, és csodálatos mintás papíron lévő alkotást is láthatunk.

Már viszonylag rövid keresgélés és kutakodás után is hamar világossá válik számunkra, hogy Japánban a blog a divatosabb megjelenési forma az interneten. Akadnak évek óta magukra maradt oldalak is, vagy olyanok, ahova igen ritkán kerül be újdonság, de jellemzőbb a sűrűn frissülő lap. Elsőként egy kicsit régebbi blogot mutatnék be, amely a 花と地蔵くん, vagyis Hana és Jizō kun nevet viseli (http://jizoukun.exblog.jp/). Ennek oka, hogy azon felül, hogy kellemes, tradicionális kalligráfiákat láthatunk az oldalon, az alkotó igen gyakran bemutat és leírja az eszközt, amellyel dolgozott. Ez pedig egy igen értékes információ tud lenni minden gyakorló számára.

Aztán egy másik blogról is írnék, ez egy kalligráfia csoport, a Kodomo Geidai (コドモ藝大, vagyis a からだで書道!KIDS) oldala (http://kodomo-geidai.sblo.jp/category/766607-1.html), ahol egész kicsi gyerekeket is oktatnak. Sőt ez egy olyan csoport, amely nagy performansz-alkotásokat is készít. A nevükben is benne van, hogy a „testtel való alkotás”, amit értéknek tartanak, így aztán nem meglepő, hogy nem csupán az ecsetet tekintik az alkotáshoz megfelelő eszköznek. Hófehér egyenruhájukban növények szárával, levelével, ronggyal vagy bármivel írnak. Ezt mindenképpen már modern kalligráfia stílusa. A modern kalligráfusokra jellemző, hogy nem csak forma- vagy stílusbeli érdekességekkel kísérleteznek, hanem az anyagokat is szabadon használják. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nem feltétlenül a papír a hordozó anyag, és nem feltétlenül az ecset a készítésre használt eszköz. Akad olyan mester hölgy, aki párjának szakállával ír, vagy olyan mester, aki saját hosszú haját mártja a tusba és azzal veti hatalmas vásznakra írását.

A következő egy igen sajátos stílusú mester, Kakku blogja (http://kakku.livedoor.biz/). Több száz, sőt ezres nagyságrendű alkotást rejt ez az oldal. Találunk itt különleges impressziókat érzékeltető alkotásokat, hagyományos műveket, mintákat, számítógépes grafikákat a kalligráfiákból. Tulajdonképpen mindet, amit el tudunk képzelni a kalligráfiáról. Precízen, szócikkekkel lehet nézelődni, és a kulcsszavak valóban azt rejtik, amit ígérnek. Megnézhetünk számtalan japán, kínai mintát, és minden esetben precízen, külön a szövegben meg van jelölve, hogy mit láthatunk a képen, vagy hogy azt hogyan olvassuk ki. Ez utóbbi információk pedig igen lényegesek, ha szeretnénk értelmezni a szöveget, és nem szeretnénk folyton az írásjegyek után kutatni.

Ha már modern kalligráfia, akkor nézzünk meg egy olyan oldalt, ahol színes írásjegyeket is láthatunk fekete alapon, és más hasonló érdekességeket. Ez az oldal egy rendkívüli, fiatal kalligráfusnő blogja: http://ameblo.jp/sikisaia-tosho/ . A blog alcímének azt adnám: „merjünk játékosak lenni”. Eredeti címe viszont a következő: 色彩のあーと書道家 栗田未来, ami inkább a színes alkotásokra utal. Igazán érdekes műveket láthatunk itt ugyanis. Színes papírokon és színes eszközökkel dolgozik a művésznő. Kecses és nőiesen finom vonásai tiszták és harmonikusak. Érdemes elmélyedni kicsit a nézelődésben és nem elhamarkodni azt, mert ha újabb és újabb bejegyzéseket nézünk meg, akkor mindig találunk valami különlegeset és érdekeset.

Keisui Ishizaki oldalát szeretném következőnek figyelmünkbe ajánlani: http://www.sho.ne.jp/artists/a/html/ISHIZAKIkeisui.html. Ehhez az oldalhoz azt az alcímet ajánlanám, hogy: „tradíció és modernitás”. A klasszikus kalligráfiából indul ugyanis ki a művész, amelyeket aztán grafikus design-okká alakít. Vagyis végső soron már egy olyan területre evezünk az ő segítségével, ahol ma intenzíven él a kalligráfia Japánban. Ez pedig a csomagolások, logók, tulajdonképpen maga az alkalmazott grafika világa, a reklám.

A következő három oldalnak, amely valójában egyetlen honlap, lehetne az a címe, hogy „és még számtalan mester”: http://www.sho.ne.jp/nabi/sakka/a.html, illetve: http://www.sho.ne.jp/nabi/ano.html, valamint alkotások szerinti gyűjteményként: http://www.sho.ne.jp/nabi/genre/sign.html. (Keisui Ishizaki mester is ehhez a népes gyűjteményes oldalhoz tartozik.) Ennek az az oka, hogy valóban amolyan „abc”-s sorrendben rengeteg alkotót mutat be az oldal. Csak egy kattintás és már nézhetjük is választottunk alkotásait. Számtalan különleges alkotást láthatunk, amelyek hol reklámok, hol design-ok, hol pedig műalkotások, színes, már-már absztrakt művek, vagy a hagyományokat ápoló kalligráfiák. És ezzel az oldallal búcsúzom mára:

A későbbiekben még szóba fognak kerülni a ma élő mesterek mindenféle téma kapcsán, így a mostani alkalomra bár ezt a gyűjteményt ajánlom, később még bővítjük ismereteinket ezen a területen is. Mindenkinek jó gyakorlást és tapasztalatgyűjtést kívánok!

Giftofvision – Sneakers search engine | Giftofvision – Luxury, Premium & Contemporary Shopping