A hónap-kanjija (október) kū (égbolt, 空)

Még utoljára térjünk vissza a zen buddhizmus kalligráfiáihoz, és nézzük meg a (空) kanjiját. Ez a kanji önmagában, és a sora (szora) olvasattal eget jelent. Azonban – és nem csak a zen buddhizmusban – más jelentéseket is hordoz. Emellett pedig csodálatos leírás módjai vannak, amely oknál fogva elnyerhette a maido hónap-kanjija címet is.

Először szemléljük is meg ennek a kanjinak a három leggyakoribb leírását (különféle stílusban), valamint még azelőtt a történetét is:

A Hitsuzendō (筆禅道) iskola stílusát a mu esetében is megnéztük, most pillantsunk rá a leírását követni igyekvő kalligráfiára is:

A , mint említettem, jelenthet eget, de éppen így mennyországot is. A zen buddhizmusban azonban ürességet jelent, ami egy igen fontos fogalma a buddhizmusnak. Az időszámításunk fordulóján, amikor Jézus tanított, a buddhizmusban is változások történtek, amely változások részeként jelent meg az úgynevezett üresség-tanítás. Ez a tanítás arra utal, hogy kétféle tudás létezik, az egyik a hétköznapi, amellyel mindannyian a mindennapi életünkben rendelkezünk a dolgokról és az eseményekről. Azonban minden üresség természetű, mert minden mulandó és folyamatosan változik. Ha felismerjük ezt, az már egy másik tudatállapot. Éppen emiatt a tanítás miatt olyan érdekes éppen a írásjegye, sőt a korábban már tárgyalt ensō (enszó, 圓相) vagyis a „zen kör”, ami szintén az ürességet is szimbolizálja. Végül nézzünk még meg egy igen szép paravánt, amely 1953-ból való csodálatos alkotás. (Érdemes megnézni a mester más műveit is a következő oldalon: http://pub.ne.jp/holms727/?entry_id=2022194). A kalligráfián az olvasható, hogy „üresség” (真空, shinkū). Íme:

Sports brands | jordan retro 19 boys 5.5 Shadow „Lucky Charms” – Gov