A hónap-kanjija (július) HITO (ember)

Van egy kanji, amelyet talán azért is ismerünk meg az elsők között, ha japánul tanulunk, mert akad olyan kanji lista, amelynek az első kanjija. Ez az írásjegy a jin, nin, hito (dzsin, nin, hito) olvasatokkal rendelkező ember (人). Nézzük meg történetét.

Amikor először tanultam leírni ezt a kanjit a mesterem egy nagyon szép történetet mesélt arról, hogy mit ábrázol maga az írásjegy. Én mindig úgy képzeltem a nyugati fejemmel, hogy az ember írásjegye egy embert ábrázol, ahogy két lábon áll. A mesterem viszont úgy tanította, hogy a két szár két embert ábrázol, ahogy támogatják egymást mindenben, lévén az emberben ez egy értékes tulajdonság. Az emberek képesek egymás segítésére. Éppen ezért van az, ha leírjuk ezt az írásjegyet, akkor a két szárának egyforma erősnek kell legyen. Érdekes nem? Ezzel a gondolattal egy teljesen más érzés- és gondolatvilágba tekinthetünk be, mint amilyen elképzelés mondjuk az enyém volt. Az ember kanjija így egyben a közösséget, az együtt való munkálkodást is magában hordozhatja.

Először is nézzük meg ennek az írásjegynek a három stílusban elkészített verzióit:

 31hito-1.stilusok

De íme a pecsétírással készült változata is:

 31hito-2.pecsetiras

Írtam már arról, hogy a pecsétírást leggyakrabban – ahogy a neve is mutatja – pecséteken jelenik meg, azonban ez nem kizárólagosan igaz. Ebben a hónapban először egy kínai kalligráfiát szeretnék megmutatni. Nem azért, mert japán nem lenne, amely megérdemelhetné a hónap-kanjija címhez társuló hónap-kalligráfiája címet, hanem inkább azért, mert igazán csodálatos és éppen az imént idézett pecsétírás stílusban készült. A rajta lévő szöveg az emberi hosszú élet (forrás: www.artlib.net.tw):

 31hito-3.songlian_zhang_25-2--

A hito kanjija kalligráfián – mint az előbbi képen is láthattuk – önmagában ritkán jelenik meg, azonban összetételekben annál inkább.

Giftofvision – Sneakers search engine | Nike SB x Parra ‘USA Federation Kit’ Coveralls – nike roshe price philippines india and country , Beitjalapharma