Hazuki - 葉月

Augusztus – Hazuki – 葉月

Új hónap, új bejegyzés a Zen Akadémiával közösen

Hazuki – 葉月
A levelek hónapja

Augusztusban a nyár a végéhez közeledik, a zöld levelek (japánul: ha 葉) már elkezdenek különböző színűvé változni vagy lehullani; ezzel szép lassan átvált a természet a következő évszakra: az őszre. Mivel a régi japán naptár és a Gergely-naptár között némi különbség van, így talán számunkra kicsit furcsa, de a Hazuki valójában már az ősz kezdetére utal.

Sokan talán úgy gondolhatják, hogy Japánban a nyári túl forró és párás, és emiatt az időjárás miatt jobb elkerülni az utazást ebben az évszakban, azonban augusztus, vagy éppen szeptember hava a legjobb időszak arra, hogy megtapasztaljuk az évszakok közötti változást, miközben olyan emlékezetes eseményekhez csatlakozhatunk, mint a nyári fesztiválok, a matsuri-k 祭り és a tűzijátékok, a hanabi-k 花火. Talán két időszak van, amikor a természet szépségei ilyen megkapóak: tavasszal a japán cseresznye, a sakura 桜 virágzásának időszaka, és ősszel a japán juhar, a momiji 紅葉 vörös leveleinek csodás látványa.

Ilyenkor látható Kyotō-ban (京都), az Obon お盆 idején a Daijimon 大文字, vagy más néven Gozan no Okuribi 五山送り火 augusztus 16-án. Ez az esemény az Obon fesztivál csúcspontja, amelynek során öt hatalmas máglyát gyújtanak a várost körülvevő hegyeken. Ez a szokás azt a pillanatot jelzi, amikor az elhunyt családtagok szellemei, akikről azt tartják, hogy az Obon alatt látogatják meg ezt a világot, visszatérnek a szellemvilágba – innen ered az Okuribi 送り火 (‘búcsúztató tűz’) elnevezés.

Az Obon egy konfuciánus-buddhista ünnep, ami a konfuciánus gyökerű, az ősök szellemeibe vetett hit, valamint az ősök szellemeinek tiszteletét szolgáló japán buddhista szokás ötvözete. Ez az ősi szokás, amely kezdetben családi összejövetelt jelentett, lassacskán ünneppé fejlődött. Ilyenkor az emberek visszatérnek az őseikhez, az elhunyt családtagjaikhoz kötődő helyszínekre, meglátogatják és megtisztítják sírjaikat, és egyben ez az az időszak, amikor a hit szerint az ősök szellemei újra meglátogatják a házi oltárokat. Japánban már több mint 500 éve ünneplik, és hagyományosan egy tánc is kötődik hozzá, amelyet Bon Odori 盆踊り néven ismernek.