Tekercsképek – keretezés – üres tekercs

Kicsiny országunkban akadnak olyan dolgok, szolgáltatások a japán kalligráfia és tusfestészet terén, amelyek sajnos pillanatnyilag elérhetetlenek a számunkra. (Bár nyugodtan megjegyezhetjük, hogy így vannak ezzel más nyugati országok is.) Ilyen például a keretezés, vagyis az, hogy kalligráfiáinkat olyan csodálatos tekercskép formában elkészíttethessük, mint ahogyan azt Japánban tehetik a megrendelők. A mai világban azonban szerencsére egyre több mindenre születik megoldás, – ebben jelenleg Kína jár az élen. Így jutottunk el végül egy olyan variációhoz, melyben nem előre készül el a kalligráfia, majd utána lesz keretezve, hanem egy előre bekeretezett, de üres papírra utólag kerülhet rá az írás (tuskép).

Üres (blank) tekercs Kínából

Tehát előre megvásároljuk a teljes tekercset, majd ezt követően már bármilyen szabadon választott kalligráfiával vagy tusképpel díszíthetjük:

Fudōshin 不動心

Sárkány és csiga [Yamaoka Tesshū (山岡 鉄舟) ihletésében]
Így kiszélesedtek a lehetőségeink a shōmenek készítésére, illetve zendōk vagy éppen lakások díszítésére. Emellett az üres tekercsek ára elfogadható, érdemes olyat vásárolni, ami selyemből és nem csak papírból készül. Persze egy selyem tekercs ára nagyságrendileg 10-15.000 Ft, amíg azonos méretben papírból már 4-8.000 Ft-ért is tudunk vásárolni, azonban a hatalmas minőségbeli különbség miatt megéri egy kicsit többet költeni, főleg, hogy a postázás hozzánk is ingyenes. latest Running | adidas Type 0-6 0AMC Core Black – FY6728