A zöld hegyen nincsen egyetlen porszem sem (青山絶点埃)

青山絶点埃
Seizan ten’ai wo zesshu – A zöld hegyen nincsen egyetlen porszem sem

 

Harada Rōshi kommentárja (lásd. Moon by the window):
Könnyű az egész életünket úgy leélni, mintha fátyol mögött lennénk, de amikor nem látjuk a bennünk lévő belső tájat, akkor a világból hiányzik a világosság és a fény. Meg kell ismernünk a tudatunk mélyét és el kell engednünk a zavaros gondolatokat. Csak ekkor kerülhetünk kapcsolatba az igazi forrásunkkkal, eredetünkkel. Hogy ezt elérjük ezért küzdünk és teszünk erőfeszítéseket.
Amikor a tudatunk szeme kinyílik az olyan, mintha először látnánk. Hirtelen mind a tízezer dolog világosan láthatóvá válik; a hegyek, a füvek, a fák és a virágok mind együtt megvilágosodnak. Ha elfelejtjük a gyülölködést, neheztelést és a negatív, nem-kedves gondolatokat, és mindent tiszta, fényes tekintettel nézünk, elfelejtve mások hibáit és saját kudarcainkat, mindent gyengéd együttérzéssel fogadunk, és a lét kényelmessé válik.
„A zöld hegyen nincsen egyetlen porszem sem” nem egy külső tájkép valahol rajtunk kívül. Amikor a tudatunk szeme kinyílik, akkor természetszerűleg elérjük ezt a tudatállapotot. Mindennap frissek maradunk és minden napot új rácsodálkozással élünk meg. Ez az igazi vallásos élet.

jordan Sneakers | Nike Dunk Low SP University Red – Grailify