Riport a márciusi sumi-e workshopról

2014. március 8-9-én rendeztük meg a virágfestés témát feldolgozó sumi-e workshopunkat. A bambuszfestés workshophoz képest ez egy elsősorban a gyakorlatra épülő workshop volt. Három témát terveztünk feldolgozni, így a rövid elméleti részek után a gyakorlati tapasztalatszerzés volt a középpontba helyezve, hogy sikerrel ismerkedhessen meg minden tanítvány a szilva-sakura-orchidea megkapó világával.

Az első nap délelőtt a szilva virágokkal, délután a cseresznyével, sakurával foglalkoztunk. A második napon az orchidea került sorra, majd délután új mintákkal is megismekedve mind a három témát feldolgoztuk.

A csodálatosan napsütötte, langyos reggelen megtelt a kis terem a tusfestészetben elmerülni kívánókkal, hogy a hétvégére minden csak erről szólhasson.

Először megbeszéltük és megfigyeltük az egyes virágok felépítését, részeit, majd következhetett azok gyakorlati létrehozása. Az alkotórészeket először külön-külön megfestve és azáltal megismerve haladtunk a teljes képek megalkotása felé.

A nap végén együtt is megnéztük az elkészült képeket, hogy a közös tanulás tapasztalatait megoszthassuk egymással.



Talán kevesen gondolnák, hogy micsoda koncentrációt és figyelmet igényel a japán tusfestészet és a kalligráfia gyakorlása, tanulása. Kivétel nélkül mindenki teljes erőbedobással és lankadatlanul igyekezett megfesteni egy-egy újabb és újabb szirmot, ágat, levelet, porzót. Fáradhatatlanul szaladtak az ecsetek a papírokon. A fényes fekete tus csillogása és a szerényen háttérbe húzódó szürke árnyalatok finomsága életre keltette a képeket.

Magával ragadó hétvégét tölthettünk együtt
és nagyon hálásak vagyunk a kitartó közös festésért!
Köszönjük minden résztvevőnek, hogy eljött és megtisztelt minket a figyelmével,
kitartó gyakorlásával!

Reméljük, hogy immáron van egy közös „szerelmünk”: a japán tusfestészet!

©japankalligrafia.hu

Running Sneakers Store | Nike Release Dates