A Maido hónap-kanjija (szeptember)

Itt a szeptember, és vele lassan kezdetét veszi az ősz is, így ebben a hónapban nem is csoda, ha éppen az ősz írásjegyét, az akit (秋) nézzük meg.Ennek a kanjinak is érdekes történetét hallottam még régen egy kínai mestertől. Felhívta rá figyelmünket, hogy a kanji két részletből épül fel. Jobb oldalán láthatjuk a tűz (火) írásjegyét. Ez a tűz az, amely felidézheti bennünk az évszak sajátos hangulatát, a vörös színeket, amelybe a természet öltözik.

Ha megnézzük az írásjegy alakulását, ahogy Kínában az évezredek folyamán szép lassan elérte mai formáját, akkor több dologra is felfigyelhetünk. Az egyik, hogy az első időszakban úgy nézett ki, mintha valami érdekes rovar lenne. A másik, hogyha valóban két részre osztjuk a kanjit, akkor nem mindig ugyanebben a sorrendben helyezkedtek el. Voltak időszakok, mesterek, akik éppen fordítva írták, így a tűz került a baloldalra. Végül aztán elérte mai állapotát:

Az ősz már magával hozza az elmúlás érzését, mégis tele van színekkel, tele erővel és csodával. Valójában minden évszaknak meg van a maga különlegessége. Az ősz különlegességét egy könnyed kalligráfiával idézzük most fel magunknak, amelyet Naoko Ishii művésznő készített:

Sports brands | What Are Nike Dunk Shoes?: An Overview , Gov