A hónap-kanjija (január) tanoshii (vidám, 楽しい)

Itt az új év, amely új lehetőségeket és új életet hozhat. Az év első Maidos kanjija éppen ezért a vidámság égisze alatt a kellemes, vidám értelmet is hordozó tanoshii (tanoshii, 楽しい) írásjegye.

Mielőtt még megnéznénk ezt a kanjit egy pillanatra időzzünk el a jelentése fölött, mert ha úgy olvassuk ki, hogy gaku akkor a zene (ongaku, 音楽) összetételben is szerepel, vagy raku olvasattal szórakozást, felüdülést is jelenthet, és így szerepel a bunraku (文楽) összetételben, amely a japán bábjáték elnevezése.

A kanji érdekessége, hogy a kínai csontírásban – és úgy egyébként is a kínai írásban – a felső részen a selyem vagy fonal értelmet hordozó ito (糸) jelenik meg (részben) a két oldalon. Ezt egy kínai mestertől hallottam, és ő úgy mesélte, hogy ez azért van, mert egy kínai hangszerhez kötik, amelynek a húrjait idézi ez a selyem jelentésű részlet. Nézzük is meg a kanji történetét képekben:

Most egy nagyon vidám kalligráfiát választottam, hogy megmutassam a „szórakozást”. Ez áll rajta: ’a rámen nevetés és szórakozás’ (「らあめん 笑楽」).

 

Nike shoes | Best Selling Running Shoes