A hónap kanjija (szeptember) dō (út, 道)

Az „út” kanjija (vagy michi, tehát dó vagy micsi, 道) annyira gyakran jelenik meg kalligráfiákon – és nem csak zen mesterek alkotásai –, hogy mindenképpen szólnunk kell róla. Gondoljunk csak a harcművészetekre (aikidō [合気道], karatedō [空手道], iaidō [居合道], kendō [剣道] és sorolhatnánk), vagy más művészeti ágakra, amelyek elnevetésében mindig ott van az „út”. Járjuk körül ennek okát, és magát ezt a csodálatos írásjegyet.

 

Először is nézzük meg, hogyan alakult ennek az írásjegynek a története a három fő stílus alapján:

Az „út” írásjegye állhat önmagában, és igen gyakran így is látjuk. Ennek talán már Kínában, a taoizmusban megtalálhatóak a gyökerei. Az „út” ezen kanjija nem csupán azt az utat fedi, amelyen gyalogosan, kerékpárra vagy éppen gépjárművel járhatunk. Annak ellenére is így van ez, hogy igen sok útnak ez a kanji található meg a nevében, mint például a híres útnak, amely a régi és az új fővárost köti össze, vagyis Kiotót (京都, Kyōto, ejtsd: Kjóto) és Tokiót (東京, Tōkyō, ejtsd: Tókjó), vagyis a Tōkaidō (東海道). Ez az út sok szempontból különleges volt. Az Edo-korban (江戸時代, Edo jidai, ejtsd: Edo dzsidaj, 1603-1868) épült, amikor is az új főváros az akkori Edo, vagyis a mai Tokió lett. Számtalan műalkotás készült az útról, illetve állomásairól, amelyeket többek közt fametszeteken örökítettek meg, és a mai napig élvezhetjük csodájukat.

De térjünk vissza az „út”-hoz. Szóval ez az „út” sokkal inkább kötődik a szellemi életünkhöz, vagyis ahhoz az „út”-hoz, amelyet szellemileg, ha úgy tetszik, spirituálisan járhatunk vagy járunk be életünk során. Ezért láthatjuk a harcművészetek nevében, vagy más művészetekében, amelyeket Japánban ismerünk. Így lesz a kardvívás tulajdonképpen „a kard útja”, a teaszertartás „a tea útja”, a virágkötészet „a virág útja”, illetőleg a kalligráfia „az írás útja” vagy „az ecset útja”, de még sorolhatnánk tovább. És ezért a buddhizmusban ez maga AZ ÚT. Így többnyire a kalligráfiákon is ebben az értelemben jelenik meg. Éppen ennek következtében van az, hogy számtalan formában láthatjuk, és szebbnél szebb leírási módokon. Ebből most hármat mutatok meg:

buy footwear | Nike – Sportswear – Nike Tracksuits, Jackets & Trainers