Shikishi és tanzaku papírok

Sok úton és módon alakulhat úgy az életünk, hogy megismerkedhetünk kedves és szimpatikus emberekkel. Az elmúlt két napban szerencsénk volt találkozni japánokkal, akik turistaként jöttek hozzánk. Feleségem már korábbról ismeri őket egy nemzetközi eszperantó találkozóról, és most ismét találkoztunk velük. Azon felül, hogy igen kellemes városnézéses programban vettünk együtt részt, japán szokáshoz híven ajándékkal is megleptük egymást. Ennek keretében kaptam olyan papírokat és általam még ismeretlen ecsettollakat, amelyek nálunk nem kaphatóak.

A két különleges papír, amit kaptam a shikishi vagy irogami (色紙) valamint a tanzaku (短冊). Mind a kettő már előre el van készítve úgymond arra, hogy keretezni lehessen, és mindegyikhez lehet vásárolni Japánban szebbnél szebb kereteket is, amelyek ráadásul nagyon praktikusak, mert cserélhető bennük a kép. A shikishi hagyományosan kb. 24.2cm x 27.2cm, a tanzaku pedig 37.2 cm x 16.6 cm. A fotón is látható, hogy mind a kétféle papír finom arany szegéllyel van elkészítve. Ami viszont nem látható, hogy ezek merev papírok, és a hátlapjuk mintás.
Hagyományosan a fehér alap mellett mintás alapokra is készítettek kalligráfiákat. Ezeken a papírokon mindent lehet. Sőt két oldaluk is lehet, amelyeket cserélhetünk. Ez azért érdekes, mert Japánban, hagyományosan nem úgy funkcionáltak a képek, mint nálunk, hogy kikerültek a falra, és aztán akár évtizedeken át ott voltak, hanem több kép kerülhetett ugyanoda, és az évszakhoz, ünnephez, vagy a hétköznapokhoz más és más kép illett. Vagyis folyamatosan cserélték a képeket. Erre jó példa, ami talán sokaknak ismerős, hogy a teaszobákban a szertartásokhoz a mester mindig aktuálisan választ tekercsképet és aktuálisan készít ikebanát.

shikishi tanzaku

0 0 vote
Article Rating