A hónap-kanjija (június) SAMURAI

Ebben a hónapban a – szintén közkedvelt – samurai (szamuráj, 侍) kanjijával fogunk foglalkozni. Mivel a samuraiok a japán kultúra részét képezik ma is, hiába múlt annak lassan 150 éve is, hogy az „utolsó” samuraiok éltek. Méltán lehet egy ilyen kulturális kincs hónap-kanjija.

Először is nézzük meg a samurai kanjijának a jól megszokott három stílusú leiratát:

 27samurai-1.stilusok

Korábban már beszéltem olyasmiről, hogy egy kanji gyöke. A samurai-gyöke az ember írásjegye, amelyet a kanji bal oldalán láthatunk. Mivel ez egy igen fontos írásjegy, így hamarosan terítékre kerül, akkor majd megnézzük, hogyan is néz ki. Addig is, azért érdekes megnézni, hogy egy-egy kanjinak mi a gyöke, mert az információkat közöl róla. Nem csoda tehát, hogy a samurai éppen az ember-gyökből indul ki.

Érdemes még valamiről beszélni a samurai kapcsán. A samurai szó, vagyis kanji valójában szolgát vagy szolgálót jelent. Maguk a samuraiok valójában nem így nevezték magukat, hanem bushiként (busi, 武士) vagyis harcosként, amely szóból ered a bushidō (busidó, 武士道), vagyis a harcos útja, amely ma leginkább a harcművészek útját fedi.

 

Végezetül nézzünk meg egy kalligráfiát, amely ezt az egyetlen írásjegyet ábrázolja:

 27samurai-2

Running sports | Trending