Újabb alapvonásoknak tekinthető vonások 6/2.

A múlt alkalommal megnéztünk négy alapvonást, most folytassuk utunkat a kalligráfia ezen vidékén.

A mai első vonás, amit megnézünk nagyon hasonlatos első ránézésre az előző alkalommal tárgyalt jobb fentről induló, balra lefelé haladó és elvékonyodó vonáshoz, amely például az ember írásjegyében jelenik meg. A most következő szintén fentről lefelé haladó és elvékonyodó vonás. Azonban, ha megfigyeljük nem olyan meredek, és az íve is más, mint a korábban tárgyalté. Ehhez a vonáshoz most a kilenc, vagyis a ku vagy kyū (ku vagy kjú, 九) írásjegyét nézzük meg:

 25.6.2.5alapvonas

A második vonás egy ívesen kialakított függőleges, amely például a hold, a tsuki (cuki, 月) kanjijában látható, mint első vonás. Arra érdemes figyelni, hogy az ecsetet, ahogy lerakjuk a vonás kezdetén, éppen abban a szögben indítjuk el a vonást is, és a finom ív meghúzása közben fokozatosan el is vékonyítjuk. Így:

 25.6.2.6alapvonas

A harmadik vonás nagyon egyedi. A kanji, amelyben megjelenik a szív vagy tudat, japán olvasata szerint kokoro vagy shin (kokoro, sin, 心). Ez a különleges vonás elindul és egy kecses ívet leírva „megtorpan” az ecset, és az „ugrás” vonáshoz hasonló befejezéssel ér véget. Ahhoz, hogy igazán szép legyen elég sok gyakorlást igényel, ami viszont nagyon meghálálja magát:

 25.6.2.7alapvonas

A negyedik vonás szintén egy íves „ugrással” befejeződő függőleges vonás. A leginkább a gyerek vagyis a ko (子) alsó részét képező kis vonásban figyelhetjük meg. Azért is jó elővennünk, mert jól megmutatja, hogy a gyerek írásjegyében hogyan kell felépítenünk a kalligráfiánkat:

 25.6.2.8alapvonas

 

Ezzel áttekintettünk már nyolc vonást. Egyre előrébb haladunk.

Jó gyakorlást!

best Running shoes brand | nike air max heritage hybrid cars parts list , Sneaker News / Release Info