A hónap-kanjija (május) YUME (álom)

Az előző hónapban a szerelem volt terítéken, most az álom, a yume (jume, 夢) nyerte el a szaku hónap-kanjija kitűntetést.

Ha versenyt nyitnánk, hogy a szerelem vagy az álom írásjegye jelenik meg gyakrabban a különféle ruházati-, ajándék- vagy más tárgyakon, igen nehéz lenne győztest hirdetni. Szerencsére ez nem is feladatunk. Sokkal érdekesebb viszont az számunkra, hogy milyen is a yume kanjija és hogyan is lehet leírni.

Először is nézzük meg a három, jól ismert kalligráfiai stílusban:

 23yume-1.stilusok

Mivel annyira közkedvelt témája a yume a kalligráfiáknak, hogy igen nagy és talán felesleges feladat is lenne bemutatni a leírásának különböző modernebb és gesztus jellegű megjelenéseit, viszont egy érdekességet mégis érdemes megfigyelni, az pedig az első három vonás kétféle elkészítésének lehetősége. A kanjik tanulásakor megismerkedünk a gyökök fogalmával is. Az álom írásjegyének első három vonása az úgynevezett fű-gyök, amelyet az alábbi módokon jeleníthetünk meg, ha kalligráfiát készítünk (most kimondottan a yume kanjiján mutatom meg, de ez igaz lehet más kanjikra is, amelyekben ugyanígy szerepel), illetve a harmadik leírási mód egy igen tetszetős megoldás, ezért szerettem volna megmutatni:

 23yume-2.leirasok

Egyik csodálatos yume-kalligráfia, amelyet szeretnék bemutatni Mihoko Inazawa kalligráfusnő alkotása (az ő kontaktja és alkotásai: http://artas1.com/mihoko_inazawa/), amely mindenképpen a modern, szabad és kreatív kalligráfiai alkotások egyike. Csodáljuk csak meg bátran:

 

23Mihoko_Inazawa.dream

Talán a legérdekesebb megoldás benne, ahogy az írásjegy – mondjuk úgy – felső részét megoldja. Mintha valóban egy álom felhői közt lennénk…

A második pedig Takeda Sōryū (http://so-ryu.com/) már-már performanszba hajló műve, amelynek egy részletét láthatjuk az alábbi képen. Ő külön könyvet jelentetett meg a kalligráfiájáról éppen ennek a kanjinak az égisze alatt – ennek a borítója a kép, amelyet itt most megmutatok –, és amely könyvbe egyébként bele is tudunk nézni az amazonon (http://www.amazon.co.jp/gp/reader/4198623074/ref=sib_dp_pt#reader-page):

 23TakedaSoryu-19862307

Best Authentic Sneakers | Ανδρικά Nike