Kakizome (書き初め), az első írás

For the English version please click here.

Kakizome (書き初め esetleg 書初め), az első ecsetfogás az évben. Japánban van egy szokás, amely szorosan kötődik a kalligráfiához, így egy ilyen oldalon feltétlenül meg kell említeni.

Ez a szokás a kakizome, vagy más terminológiákkal: kissho (吉書), shihatsu (試筆) és hatsusuzuri (初 硯), vagyis az év első ecsetfogása, amelyet január 2-án tesznek meg, és ha lehetséges minden esetben csoportosan. Ez az esemény a Japán Új Év része.

A régi időkben azért tették, hogy kedvező irányba mozdítsák az új évet, és különböző kínai versekből idéztek pozitív jelentést hordozó kifejezéseket és versrészleteket, mint: hosszú élet, tavasz, örök infjúság. Ezeket a kalligráfiákat aztán később elégették.

Manapság szintén jelen van ez a szokás a japán életben. Ugyanúgy kedvező jelentést hordozó kanjikat írnak le, gyakran verseket, mint korábban. A gyerekeknek sokszor a téli szünetben az az egyik feladatuk, hogy elkészítség a maguk kakizomejét.

Tokióban (東京, Tōkyō) például minden évben január 5-én ezrek gyűlnek össze, a Nippon Budokan (日本武道館) csarnokában és ott készítik el műveiket. Maga a rendezvény számtalan médiumot vonz, televizió csatornák és a legkülönfélébb újságok tudósítanak onnan, hogy megörökítsék a Japán Új Év eseményeit.

Majd január 14-én a

Sagichō

(左義長) fesztivál keretében elégetik. Úgy tartják, hogy akinek magasra repül az égő papírja, az képes lesz még ügyesebben írni.

A Sagicho fesztivál

                                         A Sagichō fesztivál

A nagy sagichoi tűz

                                               A nagy „sagichōi” tűz

A kakizome dátumához azonban nem feltétlenül ragaszkodnak. Ha egy kalligráfia klub első találkozója később van, abban az esetben akkor lesz „megrendezve” a kakizome alkalma.

Igen gyakran az elkészült művekből aztán kiállítást rendeznek, ahol megtekinthetőek egy rövid ideig az alkotások. Előfordul az is – mint a lentebbi képen -, hogy ugyanazt a szöveget írja le mindenki, és így egy igen érdekes, egységes kiállítás alakul ki belőle.

                        Kakizome kiállítás: a „világbéke” (世界和)Sports Shoes | Nike, adidas, Converse & More