Fumizuki - 文月

Július – Fumizuki – 文月

Újabb bejegyzés a Zen Akadémia oldalán

Fumizuki – 文月
A könyvek, az irodalom, az írás hónapja

A bun, fumi kiejtéssel rendelkező kanji (文) jelentése: ‘mondat, kompozíció, szöveg, írás, az irodalmi művészetek’.

Július régi elnevezése erősen kötődik a Tanabata (七夕) fesztiválhoz, ami július 7-én kerül megrendezésre. Ezen a napon az emberek papírcsíkokra írják kívánságaikat, amelyeket aztán bambuszokra kötöznek, remélvén, hogy teljesülnek. Ennek köszönhetően Japán szerte ezt a napot követően színes papírcsíkokat láthatunk a szélben lengedezni együtt hajlongva a csodálatos bambuszokkal, vagy éppen egy-egy fa ágain csüngve.

A Tanabata ünnephez hasonlóval találkozunk Kínában, Koreában és Vietnámban egyaránt, azonban a kínai gyökerekhez Japánban buddhista és sintó elemek keveredtek, így kialakítva a hagyomány egy sajátosan japán változatát. Maga az ünnep egy régi történethez, Orihime (織姫) és Hikoboshi (彦星) szerelméhez kötődik (a júliusban látható Vega és az Altair csillagokhoz).

Orihime, az Univerzum lánya, gyönyörű ruhákat készített, és apja büszkeségére vált kemény munkájával, azonban hiányzott az életéből valaki, akit szerethet. Hikoboshi tehénpásztor fiú volt, akivel Orihime, apja közvetítésével találkozik, és akivel azonnal egymásba szeretnek. A fiatalok összeházasodnak és boldogságukban egymással töltik ki az életüket, elhanyagolva munkájukat. Ez feldühíti Orihime apját, az Univerzumot és szétválasztja a szerelmeseket, a Tejút két oldalára száműzve őket. Orihime könnyek közt könyörög apjának, hogy újra láthassa szerelmét, aki végül megengedi neki, ha befejezi munkáját, akkor találkozhat szeretett férjével a hetedik hónap hetedig napján. Első találkozásuk alkalmával azonban hiába próbálkoznak nem tudnak átkelni az őket elválasztó folyón. Orihime sírni kezd, mire könnyeit látva egy csapat madár megsajnálja, felszállnak, és hidat képeznek testükkel, amelyen a két szerelmes átkelhet és találkozhat. A történet szerint minden évben a hetedik hónap hetedik napján a madarak felszállnak és a szerelmesek találkoznak, azonban, ha az eső esik, a madarak nem tudnak elmenni, és a szerelmeseknek egy újabb évet kell várnia a találkozásra. Ezért a japánok a Tanabata napján hulló esőt Orihime és Hikoboshi könnyeinek hívják.

Japán egyes régióit tekintve a Tanabata fesztivál időpontja változó. A július 7-ei dátum a Gergely-naptárhoz kötődik, azonban egyes területeken a hagyományos holdnaptárt követve augusztusban a Hold állásához igazodva rendezik meg.