花開萬國春 – Egyetlen virág nyílik és az egész világban tavasz van


花開萬國春
Hana wa hiraku bankoku no haru
Egyetlen virág nyílik és az egész világban tavasz van

A zen buddhizmusban a virág Buddhára utal, akiről úgy tartják, hogy virágok alatt született, virágok alatt világosodott meg, egy virág segítségével adta át a Tant, és virágok alatt távozott el.
Amikor Buddha megvilágosodott a bodhi fa alatt, meglátta az esthajnal csillagot és felkiálltott: “Milyen csodálatos! Milyen csodálatos! Minden élőlény eredetétől fogva rendelkezik ugyanezzel a fényesen tiszta tudattal, amire most ráébredtem!” Buddha negyvenkilenc éven keresztül tanította azt, hogy minden egyes ember birtokolja a lehetőséget a felébredésre, és azt, hogy ez a felébredés a élet legmélyebb értéke.
Egy nap a Keselyű csúcson, a szokásos tanítás helyett Buddha csendesen felemelt egyetlen szál virágot és Makakashō Sonja önkéntelenül elmosolyodott. Ezzel elindult a Tan átadása.
Buddha tudatában volt annak, hogy felébredése minden ember felébredése, és annak is, hogy semmiféle hírnév, szerencse, vagy bármiféle birtoklás vagy tudás nem okoz olyan boldogságot, mint a saját, legmélyebb tudatunkra való ráébredés öröme. Mi mindannyian születhetünk virágok alatt és meg is halhatunk virágok alatt, befejezhetjük úgy az életünket, ahogy Buddha is tette.
Amikor egyetlen virág nyílik, tavasz van az egész világon.

Tanítás Harada Rōshitól a Moon by the window oldalairól

0 0 vote
Article Rating