Előadás, workshop, performance 2014

2014. januárjában harmadszor került megrendezésre a Kakizome, majd újabb előadások, workshopok és performanceok következtek.

2014. január 4-én, szombaton zajlott Budapesten, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartástermében, immáron harmadik alkalommal, a  Kakizome rendezvény, amely ezúttal egy kiállítással bővítve várta az érdeklődőket. Az esemény ismét sokakat vonzott. A terem megtelt érdeklődőkkel, hogy megnézzék a performance-okat, majd maguk is elkészítsék az „év első írását”. (Az eseményről több kép és további részletek itt találhatóak: blog)







***

2014. március 8-9-én rendeztük meg a virágfestés témát feldolgozó sumi-e workshopunkat A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán. A bambuszfestés workshophoz képest ez egy elsősorban a gyakorlatra épülő workshop volt, amelynek során három témával ismerkedhettek meg a jelenlévők, így a rövid elméleti részek után a gyakorlati tapasztalatszerzés volt a középpontba helyezve.

A három téma a szilva (kínai vagy japán kajsziként is ismert), a cseresznye (vagyis sakura) és az orchidea volt., amelyeknek mind elméleti, mind gyakorlati megismerésére szakítottunk időt.

A workshopról bővebben itt lehet olvasni a blog részben.

***

2014. április 12-13-án, hétvégén ismét sumi-e workshopot tartottunk, ezúttal bambuszfestés témában.

A workshopon két napon keresztül folyt az intenzív és odaadó gyakorlás A Tan Kapuja Buddhista Főiskola egyik kis termében. Telházunk volt, mindenhol bambuszkép gyakorlások és elkészült művek vettek minket körül.

Köszönjük minden résztvevőnek! Ismét egy felejthetetlen emlékkel gazdagodhattunk!

A workshopról bővebben itt lehet olvasni.

***

2014. május 24-én, szombaton került megrendezésre a budapesti Babits Gimnáziumban a Japán nap. Erre kaptam szíves meghívást, hogy 10-15 óra között tartsak az érdeklődőknek japán kalligráfia oktatást. Erről bővebben az alábbi blogbejegyzésben lehet olvasni.

***


2014. június 13-án, 16 órakor nyílt meg a japán kalligráfia kiállítás Bonyhádon a Solymár Imre Városi Könyvtárban. A kiállítás apropóját a XIV. Völgységi Könyvfesztivál adta, és egész júniusban megtekinthető marad.
(További képek és részletek az alábbi blogbejegyzésben olvashatóak.)

***

2014. június 26-án délután a Budai Művészházban tartottam japán kalligráfia oktatást a Budai Művészház és az Avar Rajziskola Nyári Képzőművész Táborának keretein belül.

Az Avar Rajzstúdió nem csak a nyár folyamán, de év közben is minden héten tart képzőművészeti oktatásokat a Budai Művészházban, azonban a szünidő idején, egy hetes táborokban, még intenzívebben tanulhatnak az érdeklődő fiatalok. Idén a meghívott vendég a japán kalligráfia, amelynek folyományaként az egyik délutánon közösen mélyedhettünk el ebben a művészeti ágban is.

A részletekről az alábbi blogbejegyzésben bővebben is lehet olvasni.

***

2014. július 12-én az Urasenke Teaiskola meghívásának örömmel igent mondva, egy közös workshopot hoztunk létre. Az Urasenke Teaművészet Magyarországi Tea Egyesület azon különleges és exkluzív helyek egyike, ahol összefogó képet kaphatnak a gyakorlók, tanulók és érdeklődők arról az összetettségről, ami a japán művészeteket jellemzi. Így kerülhetett be a japán kalligráfia is gyakorlásukba, és ilyen módon juthattunk el piliscsabai teaszobájukba.



A közös workshopról bővebben itt lehet olvasni.

***

2014. július 23-án ismét közös workshop volt az Avar Rajziskolával a Budai Művészházban. További részletekről itt lehet olvasni.

***

2014. július 30-án került megrendezésre az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben a Varázslatos Japán címet viselő rendezvény, amelyre a japán kalligráfia és origami oktatásunk is hivatalos volt. A program 17 órakor kezdődött egy csodálatos shakuhachi bemutatóval, amit a rövid japán kalligráfia előadás és bemutató követett:

Az előadás során a japán írás és a japán kalligráfia történetéről, stílusairól, gyakorlatáról hallhattak az érdeklődők, majd három téma következett, amelyet egy rövid performance dolgozott fel. Az előadást és performance-ot követően pedig mindenki kedvére kipróbálhatta mind a japán kalligráfia, mind pedig az origami művészetét.


Részletes blogbejegyzésünk és a performance videói itt tekinthetőek meg.

 ***

Minden évben ősszel és tavasszal rendezzük meg a sumi-e workshopokat. Első témánk a bambusz volt, amelyet a virágok (szilva, cseresznye, orchidea) követett és idén ősszel előszőr a sziklák és vizek következtek 2014. szeptember 27-én A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tartott közös gyakorlásunkon. Az egy napos workshop alkalmával mindenki megismerkedhetett a sziklák, hegyek és vizek kínai és japán hagyomány szerinti ábrázolásmódjaival, valamint japán stílusú megfestésükkel.




A workshopról bővebben riportunkban lehet olvasni.

***

bridge media | 【国内8月13日発売予定】フラグメント デザイン × トラヴィス・スコット × ナイキ エアジョーダン 1 ロー OG セイル/ミリタリー ブルー-ブラック-モスリン (DM7866-140) – スニーカーウォーズ