Első Momiji Shodokai 第一回紅葉書道会

Ryokan haiku legyezőn

Az idei évben az első nagy kalligráfiás rendezvény a Kakizome volt januárban, amelyet áprilisban követett a Hanami Shodokai a sakura virágzásának idején. Most eljött az ősz és vele egy újabb japán kalligráfiás esemény az Első Momiji Shodokai.

Első alkalommal kerül megrendezésre a Margit-szigeten a japán kalligráfiával foglalkozó esemény, a Momiji Shodokai, ami a Kakizome („év első írása”) és a Füvészkertben, áprilisban megrendezett Hanami Shodokai mintájára egy KÖZÖS KALLIGRÁFIA GYAKORLÁSra, együtt írásra invitál a Margit-szigeti Nagyrétre (a Margit-sziget Árpád híd felőli végében lévő rétre) 2012. szeptember 22-én, szombaton, 14 órai kezdettel.

A közös gyakorlás és írás előtt kalligráfia PERFORMANCE-ok lesznek láthatóak! Az Umezuki Shokai csoport három tagja közös alkotást készít, majd Zopcsák Ferenc és Horváth Janisz műveinek elkészültét követhetjük figyelemmel, végül pedig jelen sorok írója igyekszik meglepni az oda látogatókat három nagy méretű kalligráfiával. (És valóban nagy méretűek lesznek. Elsőként egy hatalmas kanji íródik majd meg 2×1,5 méteres nagyságban, majd két egyenként 150×80 cm-es szöveg. De hogy mik lesznek ezek, az maradjon meglepetés!)

A közös gyakorlás alatt ismét két minta közül választhatnak a vállalkozó kedvűek. Egyrészt a „momiji” kaisho mintája:

momiji kasho minta (by Gáncs Nikolasz)

másrészt ugyanezen írásjegyek gyōsho mintája közül:

momiji gyosho minta (by Gáncs Nikolasz)

Természetesen bármi mással is lehet próbálkozni, ismerkedni magával a japán kalligráfiával. És természetesen az esemény teljesen nyitott és ingyenes! Magyarországon eddig még egyetlen alkalommal sem volt olyan rendezvény, amely mindenki számára nyitott és elérhető lett volba, és egyben kalligráfia performance-okat, több kalligráfus bemutatkozását is magába foglalta! Éppen ezért kár lenne kihagyni ezt a lehetőséget! Így a legnagyobb örömmel várjuk a japán kalligráfia iránt érdeklődőket, kalligráfia gyakorlókat, kíváncsi nézelődőket, családokat, bárkit, aki szívesen részt venne ilyen rendezvényen!

Addig is egy kis kedvcsinálónak álljon itt egy haiku Ryōkan zen mestertől, ami így szól (a magyar fordítás Terebess Gábor tollából való):

  焚くほどは                  Összefú a szél
  風が持ってくる               elég hullott levelet,
  落ち葉かな                   hogy tüzet rakjak.

Ryokan haikuja (Japán Kalligráfia - Gáncs Nikolasz)

latest Running | Zapatillas de running Nike – Mujer