Fa tábla kalligráfiával

A fa táblák Japánban úton-útfélen megtalálhatóak. Egyre-másra belebotlunk valamilyen feliratba, kalligráfiába, amelyet ezen időtálló anyagba véstek, és bizony nem tegnap.

Sok esetben kalligráfiák fába – vagy éppen kőbe – vésve, leggyakrabban az épületek megnevezései (legyen az egy templom vagy kolostor kapujában elhelyezett dísztelen vagy éppen csodásan díszített tábla, amelyen elolvashatjuk nevüket, vagy éppen a kolostorokon belül álló épületek neveit). Persze ez a magánházakra is igaz, hiszen a kapukban vagy az ajtókban ott láthatjuk a tulajdonos nevét kis fém-, kő- vagy éppen fa táblácskán. Nem utolsó sorban pedig a különféle oktatótermek, gyakolrótermek, edzőtermek is éppen úgyanígy hirdetik magukat. Egyetemeken járva pedig azt láttam, hogy az edzőterem ajtajába kihelyezték, hogy éppen milyen csapatok edzenek ott:

Hanazono Egyetem edzőterme előtt

A fába vésett kalligráfiák – sőt a különféle keramikus technikával elkészített másolatok – azonban nem csak a külterek díszei. Belső terekben, termekben, lakások falán éppen úgy megjelennek, mint az utcákon. Igazán csodálatos látni, ahogy egy-egy mester munkája ott díszeleg mindenféle élettérben.

Ez ihletett meg. Arra gondoltam, hogy ki kellene próbálni, hogyan is készíthető el ilyesmi akár a modern technika segítségével. Elkészítettem hát egy kalligráfiát, a Niko Shodō feliratot:

Niko Shodo kalligráfia

Ezek után nem volt más dolgom, mint digitálisan feldolgozzam, hogy előkészítsem a lézeres vágógép számára, amely nem csupán vágni, de „gravírozni” is képes különféle anyagokba (plasztik, fa, bőr). És elkészülhetett a tábla:

Niko Shodo tábla

Igazán impozáns eredmény született. Minden egyes apró részlet megjelent a fában, a lézer tökéletesen végigkövette az ecset eredeti útját. Ezek után arra gondoltam, hogy meg kellene próbálni mindezt színekkel is tovább alakítani. Azt feltételeztem, hogy a tus a fán is működhet.

Niko Shodo fa véset festve

Ebben kicsit tévedtem, mert a fa erezete a nedvességet olyan formában szívta magába, ami kissé irányíthatatlanná vált, viszont ezzel együtt kiderült, hogy a tartósabb olajfestékkel valószínűleg sokkal szebb eredmény is elérhető lehet.

A táblákat szerettem volna látni különféle helyeken. A Maido Shodōkai kalligráfiáját a Maido ajtajában:

Maido Shodokai

A Niko Shodō feliratot pedig saját lakásunk ajtaja mellé helyeztem ki, ahogy azt Japánban láttam:

Niko Shodo tábla az ajtónál

Az kellemes eredmény tobábbi megoldásokra ihletett, és szeretném mindezt kipróbálni plasztik (műanyag) felületeken is, vagy bőrrel. De ez még a jövő zenéje.

nike dunk high black leather chair for sale | 【6月上旬発売予定】 ナイキ エアフットスケープ モーション 全4色 – スニーカーウォーズ