Kiállításra Franciaországba – három kalligráfia, három videó

Nap arcú Buddha, hold arcú Buddha  Esőcseppek hangja  Katsu! A Vajra király ékkő kardja

Az ICCPS nemzetközi közösség tagjaként meghívást kaptam több kiállításra is, amelyek közül egy franciaországbéli (Maulevrier-ben rendezett), csodálatos japán kertben található keleti kultúrális központban tervezetten úgy gondoltam megpróbálok részt is venni. Mivel igen bonyolult egy japán kalligráfia kiállításra kész állapotba kerülése, így bár a kiállítás augusztusban lesz, hosszas gyakorlást követően elkészítettem azt a három képet, amit szeretnék kiküldeni.

Hogy miért bonyolult egy japán kalligráfia kiállításra kész állapotba kerülése? Azért, mert a hagyományos tekercsképek elkészítésére sajnos nálunk, sőt sok más nyugati országban sem, képes senki. Ezért a következő utat kell bejárja most ez a három kalligráfia: 1) elutaznak Japánba – egy nagyon kedves barátomnak köszönhetően, ahol aztán 2) elkészítettjük a tekercsképeket, a kakejikukat, majd 3) hazatérnek és várják, hogy Franciaországba utazhassanak.

Mindezek tudatában több, mint egy hónapja választottam ki azt a három témát, amelyet szeretnék majd leírni, és nekifogtam a kidolgozásuknak. Az fent is látható eredményre sikerült jutni.

Az első a 日面仏月面仏, vagyis a Nap arcú Buddha, hold arcú Buddha, amely egy zen történethez kötődik –  a kiállítás témája a zen, így a választáskor nem kellett valami más témát keressek, mint amelyek egyébként is nagyon közel állnak hozzám.

A történet szerint Baso Dōitsu (Mǎzǔ Dàoyī, 馬祖道一, 709–788) zen mester már nagyon beteg volt és haldoklott, amikor látogatója érkezett, aki megkérdezte tőle, hogy érzi magát, mira azt válaszolta: „Nap arcú Buddha, hol arcú Buddha”.

A következő kalligráfia 雨滴声, vagyis Az esőcseppek hangja, amely szintén egy történetre utal, amely a Kék szikla gyűjteményből (Hekiganroku, 碧巌録) való.

A történet szerint Kyōsei mester egyszer megkérdezte egy tanítványát, hogy „mi az a hang odakinn a hídnál?”, mire a szerzetes úgy válaszolt, hogy „az esőcseppek hangja”. A történet még folytatódik, ám a kalligráfia ezt a sort idézi meg.

Az utolsó a 喝金剛王宝剣, Katsu! A Vajra király ékkő kardja, ami Rinzai Gigen zen mester (Línjì Yìxuán, 臨濟義玄, megh. 866) nevéhez köthető. 

Rinzai zen mester kiáltása „Katsu!” egy vitalitással teli dinamikus jelentéssel bíró szó. Mély megnyilvánulása az emberi minőségnek, a helynek, ahova nem fér egyetlen gondolat vagy idea sem. Ő mondta azt, hogy ez a szó néha úgy kiált, akár a Vajra király kardja, máskor mint az arany sörényű oroszlán ahogy lelapul a földre, vagy éppen másképpen.

A kalligráfiák elkészítésekor videók is születtek. Íme a három felvétel:

 

 

 

Running Sneakers Store | UK Trainer News & Releases