Harcművészet és kalligráfia a „webshop”-ban

Bővült ismét a kínálat a megrendelhető kalligráfiák körében, és természetesen már úgy, hogy többféle stílusban is megvásárolhatóak az újak tetszés szerint. Négy olyan alkotás került be, amelyek elsősorban a harcművészethez köthetőek. Korábban főleg a zen témák voltak előtérben és úgy gondoltam, hogy kicsit színesítem azon kalligráfiák és mondások, idézetek körét, amelyeket már eddig is ismertem.

Igaz került olyan kalligráfia is a négy közé, amely jól mutatja, hogy a zen valójában áthat mindent Japánban, így a harcművészetet is. Ez a kezdő szellem, a shoshin (初心):

shoshin kezdő szellem

A kezdő szellem egy fontos terminológia. Hogy miért? Az életünk során lassan megtanulunk mindent, és fokozatosan kialakul, hogy már rutinból cselekszünk. Oda sem figyelünk a járásunkra, arra, ahogy leülünk, felállunk, lefekszünk, fogat mosunk vagy bármiféle más mindennapos cselekedetünkre. A kezdő szellem kicsit hasonlít a gyermeki tudatra, amely még arra is koncentrál, hogy sétál, vagyis tudatosan emeli lábait, és így tovább. Ehhez a tudathoz kell visszatérjünk, hogy mozdulatink, gondolataink tudatában legyünk és ezzel kialakítsunk azt, hogy tökéletes tudatosságba kerülve éljük életünket.

Ehhez kapcsolhatjuk a következő témájú kalligráfiát, amelyen a felirat: tudatosság, vagyis zanshin (残心), amely kifejezés egy kyūdō – vagyis zen íjászati – terminológia. Azonban abban az értelemben, hogy megmaradó vagy fennmaradó tudat, ugyanis ebből a két kanjiból áll. 

zanshin tudatosság

A harmadik kalligráfia szintén két kanjiból áll, amelyből a bátor erőt vagy bátorság és erőt olvashatjuk ki. Japánul yūkyō (勇強):

yukyo bátorság és erő - bátor erő

Végül egy négy írásjegyből álló kalligráfia került még a „webshop”-ba. Az előzőek hanshi és fél-hanshi méretben rendelhetőek, amíg ez tekercsként is. Ennek az az oka, hogy két kanji nem igazán alkalmas arra, hogy hosszú tekercsképként is szépen megjeleníthető legyen.
A négy kanjis kalligráfia a test és a tudat egy, vagyis japánul a ken zen ichi nyo (拳禅一如). Valójában a ken jelentése: ököl, a zen jelentése pedig: bölcsesség, azonban ebben a harcművészetben is jól ismert szövegben az ököl szimbolizálja a testet és a bölcsesség a tudatot, így áll össze ez a kifejezés, amely rávilágít a harcművészet azon fontos gondolatára, hogy ez a kettő nem vállhat el egymástól, különben nem tökéletesedhet művészetünk. Vagyis eggyé kell váljanak, és egységükben eltűnik határuk is, maga az elkülönülés, a dualitás.

ken zen ichi nyo - test és tudat egy

latest Running | womens winter boots free shipping , Fitforhealth