„Az év kanji”-ja (今年の漢字)

Minden évben december 12-én tartják Japánban, Kiotóban (京都市), a Kiyomizuderaban (Kijomizudera, 清水寺) a Kanji Napját (Kanji no Hi, Kandzsi no hi, 漢字の日), amelynek alkalmával a templom vezetője, Mori Seihan (Mori Szejhan, 森清範) leírja „Az év kanji”-ját.

„Az év kanji”-ja azon írásjegy, amelyet – vagyis amelynek jelentését – az előző évre a legjellemzőbbnek tartanak, és amelyet a november elejétől december elejéig tartó időszakban választanak ki. 2009-ben így lett az „új” (atarashii, atarasi, 新) kanjija a választott írásjegy. Ennek oka, hogy a 2009-es évben rengeteg új dolog történt Japánban. Új kormány alakult és a válság miatt új gazdasági változások léptek életbe, így ezzel egy új korszak is köszöntött Japánra; új rendszert vezettek be, amelynek például az autópályadíj is a részét képezte; valamint új rekordok születtek a sportban, de olyan kellemetlenségek is történtek, mint az új influenza vírus megjelenése.

„Az év kanji”-ját egy ünnepség keretében Mori Seihan leírja az érdeklődők körében, majd felajánlja Kannon Bosatsunak (Kannon Bosacu, az ezerkarú Kannon, 千手観音菩薩), aki a buddhizmusban a szeretetet, az együttérzést szimbolizáló női szent, és ezzel a felajánlással együtt imádkozik egy sikeres, jobb és szebb esztendőért.

Az elmúlt néhány évben olyan kanjik voltak kiválasztottak, mint 2008-ban a hen (変), a változás, 2007-ben a gi, nise (nisze, 偽), az utánzat, 2006-ban az inochi (inocsi, 命), az élet, és így tovább 15 évre visszamenőleg, amikortól, 1995-től ez a szokás létezik.

Íme egy kép az idei ceremóniáról:

 

Adidas shoes | Zapatillas de running Nike – Mujer