Március – yayoi 弥生

Minden hónapban új kalligráfiával készülök a Zen Akadémia számára, ami megjelenik az Akadémia Facebook oldalán. A sorozat a hónapok neveivel kezdődik.

Japánban a modern időkben a hónapok nevei egyszerűen első hónap (ichi-gatsu 一月), második hónap (ni-gatsu 二月), harmadik hónap (san-gatsu 三月) és így tovább. Azonban a régebbi korokban ez másképpen volt. Minden hónapnak van régi neve, amik a Heian-korból (平安時代, 794-1185) származnak és a holdnaptáron alapultak. Ezeket a neveket általában már csak versekből és regényekből ismerhetjük, habár a yayoi (március), a satsuki (május) és a shiwasu (december) még mindig gyakran szerepel a naptárakban is, sőt az első kettő női név is lehet.

A régi hónapnevek érdekessége, hogy mindegyiknek jelentése van, így a március a növekedés hónapja.

A ’yayoi’ kifejezés két kanjiból áll. Az első a ’ya’ 弥, aminek a jelentése ’mindinkább, egyre inkább, fokozatosan, nagyon’, de oly módon is fordíthatjuk, hogy ’végre’, ami arra utal, hogy a március az az időszak, amikor a növények végre kihajtanak, megjelennek az első virágok, a tavasz érkezését és az új élet születését ünnepli a természet. Ezt a jelentést erősíti a második kanji, amit elsősorban, mint ’ikiru’ 生, vagyis ’élni, létezni’ jelentéssel ismerünk, valamint olyan egyéb formában is használjuk, mint ’sei’, vagyis ’élet’, vagy éppen ’umareru’, vagyis ’megszületni’.