Teavolution és a Mu Zendō

A Teavolution Teaház és Tea bolttal friss kapcsolatnak örvendünk, de ezt a friss kapcsolatot máris megkoronáztuk egy közösen töltött nappal.

Készül a tea

A kis zártkörű teázás, melyen nagy örömünkre sok barátunk és tanítványunk is részt vett, minden érzékszervünket magával ragadta. Megismerkedhettünk a teázás eszközeivel, módjával, a teacserjék gondozásával, a szüretelés fázisaival és a különféle teafajtákkal. Megtudhattuk, hogy hatféle teát különböztethetünk meg a feldolgozás módja szerint, mint a fehér (shirocha/shiracha 白茶), a sárga (kicha 黄茶), a zöld (ryokucha 緑茶), a kék (seicha, aocha 青茶) (wulong/oolong 烏龍茶), a vörös (koucha 紅茶) és az utóérlelt/fekete teákat (kurocha 黒茶). (lásd részletesen: https://teavolution.eu/tea-fajtak/). [Itt tennénk egy megjegyzést a teák elnevezése kapcsán, mert az angol fordítások miatt félreértések lehetnek. A vörös tea kifejezést az angol fekete teának fordítja, de a kanjik alapján az a vörös tea. Az utóérlelt teák kanji alapján a fekete teák.]

Kóstolás előtt

Természetesen nem maradhatott el egy zen gyakorlótérből a matcha (抹茶), vagyis őrölt (por alakban lévő) zöld tea kóstolása sem, hiszen a teaszertartásokon is használt tea a zen kolostorokból indult hódító útjára. Vendégünk jóvoltából nem akármilyen matchát kóstolhattunk, hanem egyedi, a Teavolution számára a magyarok ízléséhez alakított matchát ihattunk.

Genmaicha (玄米茶), vagyis „barna rizses tea” Ebbe a teába pörkölt rizs kerül. Japánban megvásárolható külön is, így mindenki elkészítheti a saját igényeihez igazított genmaichát. A tea úgy is ismert, mint a szegények teája, mivel a tealeveleket rizzsel gazdagítják, így kevesebb is elég belőle.

Felejthetetlen néhány órát töltöttünk együtt és sok érdekességet ismerhettünk meg a japán teák világából. Szeretnénk később újra alkalmat találni egy újabb teázásra, de akkor már nyitott formában és akár a tradícionális japán teázás oktatásával egybekötve.

Kissako 喫茶去
„Igyál egy csésze teát” (Ocha wo Meshiagare )
Nike footwear | Gifts for Runners