Hogy kerül a… Szív szútra üvegtollal

Hogy kerül a cipő az asztalra vagy éppen üvegtoll a japán kalligráfus kezébe?

Valószínűleg sokan egyet értenek velem, hogy aki kalligráfiával foglalkozik az szeret írni, esetleg meg van áldva egy jó adag grafomániával (is).

Szív szútra Pelikan 4001 torquoise Fountain Pen Ink (tussal)
és Herbin Glass pen (üvegtollal) Rhodia notebook (füzetben).

A Paper Hall Papírboltban (Budapesten a Nyugati térnél) jártam, amikor találkozhattam az új füzet szerelemmel a francia Rhodia cégtől. Számtalan jegyzettömbjük és füzetük mellett igazi naplónak való „nootbook”-juk is akad, amelyet akár éves naptárként, akár valóban naplóként is használhatunk. A Rhodia cég 1934 óta készít mindenféle igényt kielégítő papírárukat. Hagyomány és modernitás ötvöződik termékeikben. Mindez azonban nem csak az ő tevékenységük, és nyilván mindenkinek van kedvence, de ár-érték arányban – eddigi ismereteim szerint – jobbat még nem találtam, ráadásul nekem nagy kedvencem a puha fedeles „naplófüzet”, és ez olyan.

Azonban itt még nem ér véget a történet. Ez még kényelmesen elfér egy japán kalligráfus polcán is. De mi van a Pelikán tusokkal? Akárhogyan is próbáljuk megindokolni, a színes tus nem a japán kalligráfus eszköztárának darabja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem szerethet bele. A német Pelikan cég sem ma kezdte termékeinek forgalmazását, hiszen több, mint 125 éve létezik. Könnyen válhatunk speciális tusainak is szerelmeseivé. Emellett a kék szín – így hallottam – azért vált a hagyományos írás(tanulás) színévé, mert megnyugtató a szem számára. Az általam választott szín pedig azon belül is igen különleges árnyalat. Természetesen azt, hogy ez mennyire igaz, mindenkinek a saját döntésére bízom.

Szív szútra mantrája

De haladjunk még kicsit tovább!

Utolsó eszközünk mára az üvegtoll. Konkrétabban a Herbin Glass pen, amely már a 17.  század(!!) óta a megkapó íráskép és az elegancia megtestesítője. Működési elve egyszerre csodátos és kézenfekvő. A hegy kialakítása spirális. Ha tusba mártjuk a folyadék szépen beleül a finom spirál mélyedésbe, ahonnan aztán folyamatosan adagolódik az írás közben. Lényegesen kiadósabban és egyenletesebben írhatunk vele ezáltal, mint egy hagyományos „mártogatós toll” esetében. Természetesen Herbin a tollak mellé tusokat is készít – például Victor Hugonak külön készített egy speciális fekete tust -, de azt most nem nyílt alkalmam kipróbálni… Visszatérve még egy gondolat erejéig a tollra. Nyilván nem okozok meglepetést azzal, ha azt mondom, hogy egy üvegből készült toll törékeny tárgy, azonban mind az írásképének csodája, mind pedig használatának rendkívül kézre álló mívolta miatt, azonnal beleszerettem, és ha japán kalligráfiára annyira nem is, de akár a mindennapi otthoni írásra elő fogom venni. Aki szereti az exkluzív eszközöket, annak mindenképpen illik egy ilyet vásárolnia!

 

 

jordan release date | jordan Release Dates