Teaszertartás, kalligráfia, zen

Székesfehérvárra, a Szent István Király Múzeumba kapott meghívást a japán kalligráfia 2014. október 16-án, csütörtökön 17 órára. Az estébe nyúló program során  előadáson, performance-on és közös gyakorláson vehettek részt az érdeklődők. 


Az előadás témája a Szent István Király Múzeum aktuális kiállításához kötődött, amelyen kínai és japán porcelánokat, köztük teaszertartáshoz használt csészéket és teáskannákat láthattak az érdeklődők. A kiállítás témájához kapcsolódva a teaszobákban megjelenő kalligráfiákról, a teaszertartás filozófiájáról esett szó, miközben megpróbáltuk a szertartások békés, nyugodt légkörét a terembe varázsolni.

A performance három olyan kalligráfiát jelenített meg, amelyek szintén a teaszertartáshoz kötődnek. Az első a „tea négy erénye” volt, a Harmónia, Tisztelet, Tisztaság és Nyugalom (Wa-kei-sei-jaku, 和敬静寂):

A második az Ülni a „víz-hold” dōjōban (座水月道場) zen mondás megjelenítése volt, ami kedvelt kalligráfia a teaszobákban is:

Végül szintén a zen által ihletett A hold fehéren, a szél tisztán (月白風清) természeti kép került a papírra, amely egy híres költő verséből kiemelt gondolat:

A performance során még sokat beszéltünk a zenről, a teázás sok évszázados művészetéről és annak a japán kultúrában elfoglalt helyéről. A bemutatót közös gyakorlás követte, amikor mindenki megismerkedhetett a japán kalligráfia hagyományos eszközeivel és a gyakorlatban is kipróbálhatta az ecset és a tus művészetét.




Nagyon hálásak vagyunk a múzeumnak a meghívásért! Székesfehérvár impozáns városában, az ódon falak közt találkozhatott a hagyomány és a modern kor egy olyan estén, ahol maradéktalanul jól érezhettük magunkat! Reméljük, hogy az érdeklődők is a japán kalligráfia, a zen és a teaszertartás békéjével gazdagodva térhettek haza az együtt töltött este után.

latest Running | Nike Dunk Low Coast UNCL – Grailify