A hónap-kanjija (augusztus) MU (nem)

Mivel az előző hónapban a zen kalligráfiákkal is megismerkedtünk, így kicsit foglalkozunk is néhány, a zen alkotásokon gyakran megjelenő, kanjival is.

Az első írásjegy a mu (無), amely most az augusztus hónap kanjija lett, és amely önmagában elsősorban tagadást, „nem”-et jelent, esetleg „semmi”-t, vagy fosztóképzőként funkcionál, a zen buddhizmusban viszont mélyebb tartalommal is bír.

Mielőtt beleásnánk magunkat a témába, nézzük meg azt az egyszerűsített írásjegyet, amely szintén mu, és szintén ugyanazt jelenti, valamint nem ritka, hogy kalligráfiákon, főleg hosszabb szövegekben, megjelenik. Íme: 无.
Szóval a mu, számtalan szóösszetételben szerepelve a zen kalligráfiákon igen gyakran jelenik meg. Ezért is érdekes kicsit áttekinteni ezeket az összetételeket, és azért, mert finoman árnyalják magának a szónak a jelentését is. De mielőtt szemügyre vennénk pár példát, nézzük meg a kalligráfiában leggyakrabban előforduló három stílusban a leírását, valamint – bővítve eddigi szokásunkon – a történeti leírásokból is pár variációt, majd két olyan verziót is, amelyekben szintén gyakran láthatjuk a mu kanjiját – amelyből a második a Hitsuzendō (筆禅道) iskola stílusát igyekszik felidézni:

 36.1b.mu-1.stilusok

36.2.mu-2.muk-hitsuzendo

Térjünk vissza a mu jelentésárnyalataihoz. Egyik gyakran előforduló összetétel a mushin (無 心), a „nem-elme”, de legfőképpen a „nincs tudat” vagy „tiszta tudat”, „valódi tudat” értelmet hordozva. Ez a „nincs tudat” azt jelenti, hogy olyan tudat, amely szabad az akadályozó, visszatartó gondolatoktól. Vagyis visszacsatolva előző témánkhoz, a zen és a kalligráfia kapcsolatához, azt mondhatjuk, hogy ez a „tiszta tudat”. Íme egy mushin kalligráfia:

 36.3.mushin_DSCF4009

Egy még érdekesebb összetétel a korábban említésre került namu (南無), amelyet a Namu Amida Butsu (南無阿弥陀仏) kalligráfia miatt ismerhetünk, többek közt, és amely lefordítva annyit tesz, hogy tisztelet, ha nyugatiasabb értelemben fordítanánk, akkor lehetne ámen, esetleg jelenthet üdvözletet is.

 36.4.namu.amida.butsu

Egyéb érdekesebb összetételek lehetnék még például a mura (無知), amely tudatlanságot jelent, az umu (有無) a létezés vagy nem létezés értelmet rejti önmagábab, az emu (壞無) annyit tesz, hogy megsemmisül és eltűnik, a kaimu (皆無), vagyis semmi, tehát mindennek a hiánya, és még sorolhatnánk.

nike dunk high black leather chair for sale | Nike, adidas, Converse & More