Első lépések a kalligráfia gyakorlásában 3. (az ecset tartása és a „bemelegítés”)

Beszéltem már az eszközökről, stílusokról, el tudjuk készíteni a tust is, és képesek vagyunk a helyes testtartásban leülni. Itt az idő, hogy – a későbbiekben kifejtett – „bemelegítés” után, megtanuljuk azokat az alapvonásokat, amelyekből minden kanji (kandzsi) felépül.

Mielőtt azonban nekifognánk nézzük meg azt is, hogyan kell tartani az ecsetet magát, amely szintén lényeges, hogy a kívánt eredmény kaphassuk. Előző alkalommal láthattuk, hogy a karunkat nem zárjuk a testünk mellé, hanem lazán kissé megemeljük, az ecsetet pedig függőlegesen tartjuk. Ez azt jelenti, hogy nem úgy írunk ecsettel, mintha tollat vagy ceruzát fognánk a kezünkbe. Ebben a tartásban végső soron csak a kis ujjunk az, ami nem vesz részt az írószerszám irányításában. (Lásd a rajzon)

Ahogy a testtartás, úgy az ecset használata is furcsa lehet első alkalmakkor, de mindez nagyon lényeges, ezért ügyeljünk rá, és folyamatosan korrigáljuk magunkat, vagy kérjünk meg valakit, aki külső szemlélője gyakorlásunknak, hogy segítsen a helyes tartás begyakorlásában. Mivel ez is képes rutinná válni, ha figyelünk az elején, akkor nem lehet gond később, viszont, ha eltekintünk tőle, akkor nem tudunk majd igazán a testünkkel írni, így a kalligráfiáinkból mindig hiányozni fog a megfelelő lendület és harmónia.
Jöhet a „bemelegítés”. A tus elkészítése után a legjobb, ha ilyen cselekvéssorokkal kezdjük el minden gyakorlásunkat. Ez természetesen tetszés szerint el is hagyható, de eleinte mindenképpen jót tesz, hogy az ecset kezelését megszokhassuk, és hogy minden alkalommal ráhangolódhassunk a kalligráfia gyakorlásra. A „bemelegítés” többféle lehet. Egyrészt vízszintes és függőleges vonalak húzásából, másrészt körök vagy spirál készítéséből állhat. Mind a két esetben a legfontosabb arra ügyelni, hogy a vonalak ne pusztán karból íródjanak, hanem az egész felső testünk finoman mozogjon, tehát az ecset a felső testünk mozgását kövesse (és sose fordítva). A vízszintes és függőleges vonalak esetében jó, ha ügyelünk arra, hogy a vonal teljesen egységes legyen, ne váltakozzon a vastagsága egy vonáson belül, viszont vonalanként érdemes megpróbálni. Ugyanez igaz a körök és spirálok esetében is. Segítségként az alábbi képen látható az, amiről most beszéltem:

latest Running Sneakers | Nike Air Force 1 Low LX ‘UV Reactive’ , DA8301-100 , Fitforhealth