Zen buddhizmus

Zen buddhizmussal kapcsolatos cikkek találhatóak itt.

(a fenti címszavakra (zen, szútra, zazen) kattintva átválthatunk az egyes kategóriákra, amibe a cikkeket soroltam a könnyebb áttekinthetőség végett)

Meire (目入れ) – Daruma szemei

Mielőtt megismerkednénk a Daruma babák történetével és a „szemek megrajzolásának” (meire) hagyományával, nézzük meg, hogy ki is volt Daruma.

A 6. században élt Darumát (達磨, Bodhidharmát) tartják a zen buddhizmus megalapítójának, aki az indiai buddhizmusban a 28. pátriárka, és a zen 1. pátriárkája.

A pátriárkák további sora:
1. Bodhidharma (達磨) (kb. 440 - kb. 528) (jp. Daruma Daishi)
2. Huike (慧可) (487 - 593) (jp. Niso Eka Daishi)
3. Sengcan (僧燦) (? - 606) (jp. Sanso Kanchi Zenji)
4. Daoxin (道信) (580 - 651) (jp. Doshin Dai’i Zenji)
5. Hongren (弘忍) (601 - 674) (jp. Gunin Daiman Zenji)
6. Huineng (慧能 vagy慧能) (638 - 713) (jp. Eno Daikan Zenji)
Egy kōan

– Üres kézzel jöttem – szabadkozott egy szerzetes.
– Tedd le! – mondta Jōshū.
– Mit tegyek le, ha egyszer semmit se hoztam?
– Akkor csak cipeld tovább!

 ***
Szóval legyen akkor egy kōan (公案), amit most megnézünk, ez:
„– Honnan jöttél? – kérdezett Mu-csou egy szerzetest.
– Liujangból.
– Mit mond a csan mester Liujangban?
– „Mehetsz bárhová, útra úgyse találsz.”
– Tényleg ezt mondta?
– Ezt.
A mester kapta a botját és fejbe kólintotta a szerzetest:
– Csak a szavakra emlékszel – jegyezte meg.”
 
A zen gyakolás (előszó)

A zen gyakorlás első hallásra sokak számára egy távoli világ dolgának tűnhet fel, de valójában sem határok, sem földrészek nem állhatnak az útjába. Ahogy a buddhizmus számtalan irányzata, úgy a zen is már több évtizede megérkezett nyugatra és kicsiny hazánkba is. Szeretnék - ha esetleg sokak számára túlzottan szubjektív módon is, de - a kolostori tapasztalatokkal, a több éves gyakorlásból és tanulásból merített élmények segítségével, betekintést engedni a zen gyakorlás világába, abba, hogyan is ötvözhetjük ezt a mindennapi életünkkel, vagy a harcművészetekhez, kalligráfiához, esetleg bármilyen más gyakorláshoz kötődő "tréningeinkkel". És egyben szeretném megmutatni a zen világát magát is...

A négy erény

A négy erény vagyis a NÉGY MÉRHETETLEN
(szanszkrit: apramāṇa, páli: appamaññā, japán: muryōshin 四無量心).

A buddhizmus, a szerzetesek négy erénye, a meditáció négy lehetséges témája:
1) a jóság vagy kedvesség (sz: maitrī, p: mettā, japán: ji 慈),
2) az együttérzés vagy részvét (sz/p: karuṇā, jp: hi 悲),
3) az öröm vagy együttérző öröm (sz/p: mudita, jp: ki 喜) és
4) az egykedvűség vagy egyhegyűség (sz: upekṣā, p: upekkhā, jp: sha 捨).
Ehhez a következő rövid magyarázatot adhatjuk: minden érző lény felé forduljunk jóságosan, kedvesen, barátsággal. Ha erre képtelenek vagyunk - mert nem kedvelhetünk mindenkit -, akkor forduljunk feléjük részvéttel, együttérzéssel, hiszen arra mindenképpen képesnek kell legyünk, hogy meglássuk mindannyiuk szenvedését, és ezen szenvedő lények felé együttérzéssel fordulhatunk. Örüljünk, tápláljunk örömet, szeretetet minden érző lény irányába. Ha erre képtelenek lennénk, akkor forduljunk feléjük egykedvűséggel. Ez az egykedvűség nem azt jelenti, hogy süllyedjünk a nihilbe, hanem, hogy ne tápláljuk semmiféle szélsőséges érzést. Buddha azt tanította, hogy az összes szélsőségeségtől mentes középút a megfelelő. Ha nem vagyunk képesek barátsággal, örömmel, szeretettel fordulni másokhoz, akkor se tápláljunk semmiféle rossz érzést.

És íme mindez kaisho stílusú kalligráfiaként:

jihikisha

És sōsho stílusban:

A „zen bot”

(For english version please click here.)

Szóba került már a „zen vonal” és a „zen bot” is. A kalligráfiának ez a téma ismét egy olyan kis szeletkéje, amely inkább a zen buddhizmushoz köthető, mégis – lévén igen érdekes – lessünk be ebbe a történetbe.

Hitsuzendō iskola

(For the English version please click here)

Többször szóba került a Hitsuzendō (筆禅道) iskola, amely tulajdonképpen egy napjainkban is működő zen kalligráfia iskola, amely Yamaoka Tesshū (Jamaoka Tessú, 山岡鉄舟, 1836-1888) művészetéből indult útnak. Róluk beszélgetünk ma.

Ensō („a zen kör”)

(For the english version please click here)

Az ensō (enszó, 圓相) vagyis a „zen kör” a kalligráfia egy különleges eleme, amely kapcsolódik korábbi írásaimhoz, vagyis a zen és a kalligráfia kapcsolatához, ugyanis kimondottan zen témának nevezhetjük. Ennek ellenére mégis előbb-utóbb mindenki találkozik vele, aki a japán kalligráfia iránt érdeklődik, ezért semmiképpen sem tekinthetünk el tőle itt a Szaku kalligráfia rovatában sem.

Zen és a kalligráfia 2.

Előző hosszabb írásomban megpróbáltam kicsit bemutatni a zen tanításokat. Most viszont nézzünk meg zen kalligráfiákat.

Zen és a kalligráfia 1. (bevezetés)

A zen és a kalligráfia kapcsolatáról érintőlegesen már esett szó, amikor a teaszertartásokon megjelenő kalligráfiákról írtam. Most két cikkel szeretném, ha kicsit jobban elmerülnénk ebben a témában. Ezúton pedig kicsit kapcsolódnánk a szamurájok kapcsán felvetett zen témákhoz is. Ez az első cikk betekintés kicsit a zen történetébe, fogalmaiba, tanításaiba, miközben megnézünk pár zen kalligráfiát is.

Zen szótár

Folyamatosan bővülő szótár a zen sajátos, japán nyelvezetéhez.