Teaszertartás, kalligráfia, zen

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.

Székesfehérvárra, a Szent István Király Múzeumba kapott meghívást a japán kalligráfia 2014. október 16-án, csütörtökön 17 órára. Az estébe nyúló program során  előadáson, performance-on és közös gyakorláson vehettek részt az érdeklődők. 


Az előadás témája a Szent István Király Múzeum aktuális kiállításához kötődött, amelyen kínai és japán porcelánokat, köztük teaszertartáshoz használt csészéket és teáskannákat láthattak az érdeklődők. A kiállítás témájához kapcsolódva a teaszobákban megjelenő kalligráfiákról, a teaszertartás filozófiájáról esett szó, miközben megpróbáltuk a szertartások békés, nyugodt légkörét a terembe varázsolni.

A performance három olyan kalligráfiát jelenített meg, amelyek szintén a teaszertartáshoz kötődnek. Az első a "tea négy erénye" volt, a Harmónia, Tisztelet, Tisztaság és Nyugalom (Wa-kei-sei-jaku, 和敬静寂):

A második az Ülni a "víz-hold" dōjōban (座水月道場) zen mondás megjelenítése volt, ami kedvelt kalligráfia a teaszobákban is:

Végül szintén a zen által ihletett A hold fehéren, a szél tisztán (月白風清) természeti kép került a papírra, amely egy híres költő verséből kiemelt gondolat:

A performance során még sokat beszéltünk a zenről, a teázás sok évszázados művészetéről és annak a japán kultúrában elfoglalt helyéről. A bemutatót közös gyakorlás követte, amikor mindenki megismerkedhetett a japán kalligráfia hagyományos eszközeivel és a gyakorlatban is kipróbálhatta az ecset és a tus művészetét.
Nagyon hálásak vagyunk a múzeumnak a meghívásért! Székesfehérvár impozáns városában, az ódon falak közt találkozhatott a hagyomány és a modern kor egy olyan estén, ahol maradéktalanul jól érezhettük magunkat! Reméljük, hogy az érdeklődők is a japán kalligráfia, a zen és a teaszertartás békéjével gazdagodva térhettek haza az együtt töltött este után.