Teaszertartás és kalligráfia az Urasenke teaiskolával

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.

Aki egy kicsit is járatos a japán kultúrában, az tudja, hogy annak egészét áthatja a zen buddhizmus, a shintō, az esztétika iránti vonzalom és a nyugalom. A különféle japán művészetek találkozásának egyik kiemelkedően szép pillanata az, amikor teaszertartással foglalkozunk. Így nagy örömmel fogadtuk el a felkérést arra, hogy 2014. július 12-én az Urasenke Teaiskola meghívásának eleget téve, egy közös workshopot hozzunk létre. Az Urasenke Teaművészet Magyarországi Tea Egyesület azon különleges és exkluzív helyek egyike, ahol összefogó képet kaphatnak a gyakorlók, tanulók és érdeklődők arról az összetettségről, ami a japán művészeteket jellemzi.

A közös délután során a teaszobákban megjelenő kalligráfiákkal, a témaválasztás kérdéseivel foglalkoztunk részletesen. Rajzó-Kontor Kornélia, az Urasenke Magyarországi Tea Egyesület egyik mestere hívott meg minket, hogy tanítványaival, a teaszertartás elhivatott gyakorlóival mélyebben is megismertethessük a japán kalligráfia művészetét. Ehhez illeszkedően először Kornélia tartott előadást a teaszobákban megjelenő tekercsképek típusairól, ismertető jegyeiről, kompozíciós elhelyezéseiről, az ikebanával való viszonyáról, majd ...

... ezen a ponton bekapcsolódott a japán kalligráfia művészete, gyakorlata is a témába. Szó esett többek között arról is, hogy nem csak kalligráfia, hanem tuskép is kerülhet a teaszobába, hiszen a vendéglátó teamester minden esetben a vendég(ek)hez, az alkalomhoz választ témát. Mégis talán jellemzőbb, hogy egy gondosan megválasztott kalligráfia által "üzen" a teamester a teaszertartás során vendégeinek.

Ezen a délutánon elsősorban a japán kalligráfia gyakorlati kérdéseivel foglalkoztunk közös gyakorlással egybekötve, hogy mindenki megismerhesse, miként is kapcsolódik a teázáshoz ez az értékes és sok évszázados hagyományokat követő különleges művészet.
Komoly, elmélyült és egyben kellemes, nyugodt és békés órákat tölthettünk együtt! Nagyon szépen köszönjük a meghívást és reméljük, hogy újra találkozhatunk majd a jövőben!