Japán stílusú tekercskép készítése

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.

  

Japán stílusú tekercskép készítése, avagy mindig útban az újabb lehetőségek felé - lehetne a címe a következő soroknak. Korábban már kísérleteztünk tekercsképek készítésével, amelyek esetében egy egyszerű és letisztult formára törekedtünk.
Most egy olyan kérés érkezett hozzánk, amelyhez nem pusztán a kalligráfia tudás volt szükséges, hanem komoly tervezést igényelt és valódi kihívást jelentett. A kérés úgy hangzott, hogy készítsünk olyan tekercset, amely éppen úgy néz ki, mint egy eredeti japán tekercs. Az első lépés természetesen a vászon előkészítése és a kalligráfia megírása volt. Így készült a kalligráfia:

 

A vászon kicsit másképpen működik, mint a kalligráfia papírok vagy más típusú papírok. Amennyiben túl vizes a tus, akkor annyira fut, hogy kezelhetetlen és ködös sziluetteket hagy, ha viszont száraz az ecset, akkor gyakorlatilag alig hagy nyomot a vásznon.
Viszont az elkészült eredmény rendkívül látványos tud lenni:

A tekercs elkészítésének nehezebb fázisa ezután következett. Egy eredetileg Japánban keretezett kalligráfiát vettünk alapul a méretek és kinézet tekintetében.

A szövet kiválasztásánál a szín fix kérés volt, így a mintában volt szabadságunk. A japán keretezéskor igen gyakran különféle mintás papírokat vagy szöveteket használnak. Tőlünk talán kicsit - első látásra idegen - apró minták díszítik ezeket a keretnek használt anyagokat, így inkább egy olyan szövetre esett a választásunk, amelyen bár vannak minták, azok inkább szolidabb, visszafogottabb formában jelennek meg.
A tekercsek esetében - talán meglepő módon - a felső részen nem lóg ki a "betétként" szolgáló rúd, az alsó részen viszont nagyjából 2,5-2,5 cm-rel szélesebb, mint maga a "keret", és a mérete is vastagabb a felső részben lévőnél. Ehhez fa rudakat használtunk.

A tekercs természetesen felfüggesztést, illetve egy teljes hátlapot is kapott, ahogy az hagyományosan szokás. Így készült el a teljes tekercs, amely a pontos mása lett annak, ahogyan az tradicionálisan is megjelenik: