160 klasszikus japán vers és kalligráfia - ELŐKÉSZÜLETBEN az új könyv

Egy kedves barátom jóvoltából ismét a kalligráfia és a könyv tökéletes találkozása jöhetett létre. Talán néhányan emlékeznek még, hogy évekkel ezelőtt dolgozhattam az 1000 japán vers című kötetben, és már akkor rendkívül jó érzéssel töltött el a közös munka! Azóta már készült egy Szun-cu/Muszasi kötethez néhány alkotás a tavalyi évben, amely kötet szintén nagyon kedves volt számomra. És most itt jön a 160 klasszikus japán vers és kalligráfia című kötet.

Természetesen már mindannyian fogtunk a kezünkbe japán versesköteteket, nem ez lesz az első alkalom. Azonban ez a kötet számos különlegességgel és újdonsággal szolgálhat azok számára is, akik már megvásárolták például az 1000 japán vers címet viselő kötetet évekkel ezelőtt.

Magyar nyelven eddig még nem jelent meg pédául a Hyakunin Isshu (百人一首) című csodálatos versgyűjtemény, ami 100 híres költő 1-1 waka versét tartalmazza, és évszázadok óta a japán műveltség szerves részét képezte (gondoljunk csak a karuta nevet viselő kártyajátékra). A kötetet annak idején Fujiwara Teika (Fujiwara Saidaie, 藤原定家, 1162-1241) híres kalligráfus és költő állította össze.

A száz waka gondos fordításban kerül kiadásra, a hagyományos sorrendben és megtartva a japán eredeti 5-7-5-7-7 szótagszámot is! És minden egyes vers alatt ott található az eredeti japán szöveg is, kana kalligráfiával elkészítve (amit az itt látható néhány kép is illusztrálni hivatott).

A Hyakunin Isshu 100 versét követően még 60 haikut olvashatunk, amelyek szintén megtartják az eredeti 5-7-5 szótagszámot is. A haikuk szerzetesek, hölgyek és urak tollából születtek és eképpen vannak egybegyűjtve, válogatva. Minden haikuhoz készült 1-1 kalligráfia is, amely a haikuban megjelenő érzést, gondolatot, jelenetet igyekszik megidézni klasszikus folyóírás stílusban.

Eképpen épül fel a 160 klasszikus japán vers és kalligráfia címet viselő kötet.
Reméljük, hogy sokak örömére és szórakozására tarthat majd számot!

2 hozzászólás:

Látogató says: megjelenés

Mikor jelenik meg a kötet?

Nikolasz says: várat magára

Kedves Olvasónk,

A kiadó megvásárolta a jogokat, azonban sajnos a kiadásról még mi sem kaptunk hírt, csak annyit tudunk, hogy várat magára. Természetesen amennyiben bármilyen új információ eljut hozzánk, itt az oldalon is tudatni fogjuk. Addig is reméljük, hogy valamelyest kárpótolják itteni és a facebook oldalunkon látható megosztásaink!

A legjobbakat!