Blogbejegyzések

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 136.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
0

2017-es év kanjija "észak" - 2017年「今年の漢字」は「北」

Az idei évben az Észak-Korea nukleáris rakéta kísérletei, így a japánok számára és nemzetközi viszonylatban is az Észak-Koreával kapcsolatos, nagyon is valóságos problémák, fenyegetettség hozta többek között a döntést az "észak" kanjija mellett, ami az év kanjija választás győztese lett. A választásban többek között közrejátszott még Kyūshū északi partjait sújtó hatalmas esőzés okozta katasztrófa, valamint az, hogy Hokkaidōn az évzsakhoz nem illő időjárás miatt a helyi paradicsom elpusztult, a paradicsom chips értékesítést el kellett halasztani, és - pozitívabb eseményként - az is, hogy a Hokkaidō Nippon-Ham Fighters baseball játékosa, Ōtani Shōhei bekerült az USA profi ligába, a Los Angeles Angels csapatába. 

További jelöltek voltak:

2位:「政」
3位:「不」
4位:「核」
5位:「新」
6位:「選」
7位:「乱」
8位:「変」
9位:「倫」
10位:「暴」

0

Vészákh ünnepség - A bódhiszattva négy fogadalma

2017. május 6-án este került megrendezésre A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Vészákh ünnepsége. A szertartást és Dharma beszédet követően Kenéz László a shakuhachival és Gáncs Nikolasz a japán kalligráfia ecsetével igyekezte segíteni az emlékezés és a fogadalmak megerősítésének elmélyítését. A shakuhachi meditatív dallamira bontakozott ki az ecset és a tus táncából a bódhiszattva négy fogadalma, hogy emlékezetünkbe vésse feladatunkat és annak fontosságát. A világban lévő szenvedés végtelen, ahogy az élőlények száma is. Mindent meg kell tennünk, hogy ezek a szenvedések ne fokozódjanak és minden szenvedő lény a megszabadulásba juthasson.

Képek: Almássy Lajos

 


 

0

"Ezer kanji - tíz év"

Idén a Füvészkertben "Ezer kanji - tíz év" címmel került megrendezésre a shakuhachi és japán kalligráfia performance a kis tó partján.

A képekért külön köszönet Sallai Zoltánnak!

 

Slide show:
 

A japán kalligráfia témája a Senjimon 千字文 első 100 kanjija volt. Innen folytatjuk jövőre! Köszönjük szépen mindenkinek a megtisztelő figyelmét és jelenlétét, és reméljük, hogy jövőre is találkozhatunk!

1~25

天地玄黃(テンチゲンコウ)宇宙洪荒(ウチュウコウコウ)
日月盈昃(ジツゲツエイショク)辰宿列張(シンシュクレッチョウ)
寒來暑往(カンライショオウ)秋收冬藏(シュウシュウトウゾウ)
閏餘成歲(ジュンヨセイサイ)律呂調陽(リツリョチョウヨウ)
雲騰致雨(ウントウチウ)露結為霜(ロケツイソウ)
金生麗水(キンセイレイスイ)玉出崑岡(ギョクシュツコンコウ)
劍號巨闕(ケンゴウキョケツ)珠稱夜光(シュショウヤコウ)
果珍李柰(カチンリダイ)菜重芥薑(サイチョウカイキョウ)
海鹹河淡(カイカンカタン)鱗潛羽翔(リンセンウショウ)
龍師火帝(リュウシカテイ)鳥官人皇(チョウカンジンコウ)
始制文字(シセイモンジ)乃服衣裳(ダイフクイショウ)
推位讓國(スイイジョウコク)有虞陶唐(ユウグトウトウ)
弔民伐罪(チョウミンバツザイ)

0

Sakura ünnep a Füvészkertben - shakuhachi és kalligráfia 2017. április 8-án

Mindenkit nagy örömmel várunk idén is a shakuhachi és japán kalligráfia közös performancera, amely a Sakura ünnepen kerül bemutatásra, és amelyet minden kedves érdekődő megtekinthet a budapesti Füvészkertben 2017. április 8-án szombaton 11 óra kezdettel!

A korábbi évekhez hasonlóan egy meditatív órát tervezünk közösen mindazokkal, akik szívesen ülnek le a sakura fák virágai alá és mélyednek el velünk a hangok, formák, színek és illatok békés áramlásában.

Shakuhachin játszik Kenéz László

0

Kezdő japán kalligráfia kurzus a tavaszi szemeszterben A Tan Kapuja Buddhista Főiskolában

2017. február 10-én pénteken - a 6. órában - 18:00-19:30 között kezdő japán kalligráfia kurzus indul A Tan Kapuja Buddhista Főiskola K2-es termében a tavaszi szemeszterben! A kurzus minden pénteken a fent említett időpontban lesz látogatható, amelyen külsősök is gyakorolhatnak hétről-hétre, így mindenkit örömmel várunk!

A teljes szemeszter 15 alkalmának együttes ára 15.000 Ft.
(Jelentkezni az első órán/óra megbeszélésen személyesen vagy itt üzenetben is lehet.)

A hetek folyamán a tradícionális japán kalligráfia gyakorlásával lehet megismerkedni több minta segítségével. Az elméleti részekben kitérünk a gyakorlás filozófiai hátterére is és minden lényeges alapot elsajátunk mind a két területen, nagy hangsúlyt fektetve azok egységére. Az oktatás ugyan csoportos, de mindenki saját fejlődését figyelembe véve igyekszünk majd segítséget nyújtani, hogy a lehető legfokozatosabb és legdinamikusabb haladást érhessük el együtt!


Tánc

 

0

2016-os év kanjija 「金」 - 2016年「今年の漢字」は「金」

 

Az idei év kanjija ismét a 「金」, az arany/fém/pénz jelentésű kanji lett 2000 és 2012 után. Idén ismét az olimpiai aranyérmek is beleszóltak a választásba, de a választás érvei közt megtalálható volt még állítólag Donald Trump szőke haja, a gazdagság csillogása vagy éppen PPAP klipje is, ami hatalmas erővel robbant be a köztudatba, és amelyben Pikotarō (ピコ太郎) csillogó arany színű ruhában énekel:

 

Az alábbi kanjik kerültek még be a top 10-be: 2.「選」 / 3.「変」 / 4.「震」 / 5.「驚」 / 6.「米」 / 7.「輪」 / 8.「不」 / 9.「倫」 / 10.「乱」

 

0

Csanády dōjō kalligráfia és sumi-e (képriport)

0

A koi átrepül a sárkánykapun - egy születésnapra


鯉魚跳龍門

"A koi átrepül(t) a sárkánykapunk" egy híres legendához kapcsolódó mondás, amely mind a mai napig élő és a koihoz (díszpontyhoz) szorosan kapcsolódó történet. Így nem csoda, hogy magát a szöveget önmagában is szívesen ajándékozzák, amikor egy nagy vizsgán, megmérettetésen sikerrel jár valaki.

Hakuin Ekaku (白隠 慧鶴, 1686-1768) zen mester így tanít a koiról (részlet a sumi-e mintafüzetből)
 

0

Tetoválás - az életre kelt kalligráfia

 

0

好雪片片不落別處 - Kōsetsu hen-pen bessho ni ochizu

好雪片片不落別處 - Kōsetsu hen-pen bessho ni ochizu
Milyen csodálatos hó! Minden hópihe a saját helyére hull

Ezek a világi Pang híres szavai, aki rendkívül komoly követője volt Buddha tanításainak. Felesége is gyermekei is mélyen megértették a zen tanításait. Pang hosszú évekig gyakorolt Yakusan Igen mester vezetése mellett és amikor hazatért tőle a mester elküldte hozzá néhány tanítványát, hogy látogassa meg. Amikor a tanítványok éppen visszaindultak a kolostorba Pang ezeket a szavakat mondta, utazásukhoz felajánlva az éppen itt és éppen most csodálatos tanítását.

 

 

Tartalom átvétel