július 2015

0

渓声山色 - A völgy hangja, a hegy színe

渓声山色
A völgy hangja, a hegy színe

Bár már korábbi időkben is ismeretesek voltak a fenti szavak, a sōtō zen iskola alapítójának, Dōgen zenjinek 道元禅師 egyik verséhez kötik a mondást.

Erről bővebben lásd az interjút Niwa Renbō 丹羽廉芳 zen mesterrel:
峯の色渓(たに)の響(ひびき)も皆ながら
我(わが)釈迦牟尼の声と姿と

Lásd még:
渓声便是広長舌
山色豈非清浄身
夜来八万四千偈
他日如何挙似人

vagy:
渓声便是広長舌  けいせいすなわちこれこうちょうぜつ
山色豈非清浄身  さんしきあにしょうじょうしんにあらざらんや
夜来八万四千偈  やらいはちまんしせんのげ
他日如何人挙似  たじついかんかひとにこじせん

illetve az alábbi idézet:
盧山にいたれりしちなみに、渓水の夜流する声をきくに悟道す。偈をつくりて、常総禅師に呈するにいはく「渓声便ち是れ広長舌、山色清浄身に非ざること無し。夜来八万四千偈、他日如何が人に挙似せん。」この偈を総禅師に呈するに、総禅師、然之す。 『正法眼蔵』「渓声山色」巻

Részletes tanítás például a mondásról az alábbi könyvben olvasható:
沢木興道
正法眼蔵講話―渓声山色

0

座石雲生衲 - Egy szirten ülök, köpenyem felhők


座石雲生衲
Ishi ni zasureba kumo nō ni jōzu

Ez a sor Kanzan "Hideg hegy" verseinek egyikéből származik. Ülök magányosan egy szirten és letekintek a körülöttem kavargó felhőkre. A felhők minden irányba eltakarják a kilátást, azonban a tudat belül nyitott, fényes, tiszta és a tér mind a tíz irányába áthatol rajtuk. Itt vagyok, az élet bölcsességét választottam. A mennybolt és a föld és én egyek vagyunk, egy a gyökerünk mind a tízezer dologgal. Semmi sem létezik ezek közül az én szubjektív érzékelésemen kívül. Egységet alkotok az egész univerzummal. Az univerzum végtelen és én is az vagyok. Itt nincs születés és nincs halál sem. Ha felismerjük az "én"-nek ezt a végtelen forrását, akkor a felhők testünkön ruhává válnak. A völgy legmélyebb mélységeiből felszálló pára burkolja a testemet, mint egy ruha. A fenyőről csepegő harmat nedvesíti ruhám ujjait. Délben a nap sugarai díszítik a testemet, éjjel a hold díszíti fejemet. A mennybolt, a föld, az univerzum mind együtt, ez én vagyok.
Azért születtünk, hogy megtapasztaljuk ezt a tágas, hatalmas világot. Nem azért élünk, hogy közönséges földi kincsekre vagy hírnévre tegyünk szert, mert ezek mind olyan dolgok, amelyek csak addig tartanak, amíg élünk. Nem azért születtünk-e, hogy minden érző lény felébredését keressük, hogy megtapasztaljuk a tudatunkban lévő legmélyebb forrást, eredetet?

Harada Rōshi kommentárjából (lásd: Moon by the window)