május 2014

0

Oktatás a Babits Gimnázium Japán napján

2014. május 24-én, szombaton került megrendezésre a budapesti Babits Gimnáziumban a Japán nap. Erre kaptam szíves meghívást, hogy 10-15 óra között tartsak az érdeklődőknek japán kalligráfia oktatást.

0

Fordítsd meg a fényt - 回光返照 - Zen könyv előzetes

Ekōhenshō

回光返照

„Fordítsd meg a fényt, és világíts visszafelé”. Mit is jelent ez pontosabban és miért érdemes kitérnünk rá bővebben is? A hétköznapjainkban figyelmünk leggyakrabban a külső dolgokra, eseményekre, történésekre irányul. Amikor képesek vagyunk arra, hogy újra és újra visszatérjünk tudatunk forrásához, bármit is cselekszünk éppen, nem ragaszkodunk sem képekhez, sem személyekhez, és nem ragadunk bele semmibe, akkor megtörténik, hogy a fényt „befelé fordítottuk”, vagyis „a fény befelé fordul, bárhol is vagyunk”. Amikor „visszafelé” fordítjuk a fényt, akkor egyszerűen saját tudatunkat figyeljük meg, lehatolunk annak legvégső pontjáig, eljutunk a legmélyéig, egészen a forrásig. Nyugodjunk meg teljesen, nyugtassuk le az érzékeinket, és nézzünk bele tökéletesen tudatunk forrásába, ami mindig ragyogóan fényes, világos és tiszta. Vagyis figyeljük meg saját tudatunkat, saját elménket, és ne ragaszkodjunk a látszathoz és a külső dolgokhoz. Amikor erre képesek leszünk, akkor megértjük, és legfőképpen mélyen megtapasz-taljuk, hogy a testünk és a tudatunk egyáltalán nem különbözik a megvilágosodott ősök vagy Buddha testétől és tudatától, és nem különbözünk másoktól. Nincs semmi különbség a létezők között.

Részlet A mindennapi élet az Út - Zen meditáció a hétköznapokban című, az idei évben napvilágot látó kötetből, amely a zen gyakorlás mindannyiunk számára követhető útjáról szól rengeteg zen történettel, anekdotával és kalligráfiákkal színesítve és magyarázva a zazen és a zen lényegiségét.

A kötet tervezett borítója

 

0

Namu Jizō Daibosatsu

南無地蔵願王大菩薩

Namu Jizō Ganō Daibosatsu, vagyis Tisztelet Jizōnak a Fogadalom Királyának, a Nagy bodhisattvának!

 

南無地蔵大菩薩

NAMU JIZŌ DAIBOSATSU

0

Kana kalligráfiák a Hyakunin Isshūból

Már adtam hírt arról, hogy hamarosan napvilágot lát a 160 klasszikus japán vers és kalligráfia című kötet. Az informatika furcsa bájának köszönhetően valójában két verzióban is megjelent ugyanaz a cikk (ez a második). Most pár kalligráfia részletét szeretném megmutatni a kötetből, ugyanis ebben a hónapban már lehet készülni arra, hogy a táskákba, éjjeliszekrényekre, polcokra kerüljön a könyv.