augusztus 2013

0

2. Momiji Shodōkai 第二回紅葉書道会

Az idei évben immáron második alkalommal kerül megrendezésre a Momiji Shodōkai. 2013. szeptember 15-én, egy kellemesnek ígérkező vasárnapi napon, délután 2 órai kezdéssel a Margitszigeten (a Nagyréten, ahol már az előző évben is voltunk ) várunk Mindenkit szeretettel, japán kalligráfia performance-okkal, közös kalligráfia gyakorlással, ingyenes oktatással!

Idén is lesz közös minta, amely alapján együtt tudunk gyakorolni. Ez a minta az "őszi szél" (秋風). A kaisho formájában az alábbi lesz:

Japán kalligráfia Momiji Shodokai Gáncs Nikolasz kaisho

Természetesen, akinek kedve szottyan, gyōsho mintát is követhet:

Japán kalligráfia Gáncs Nikolasz Momiji Shodokai

0

AnimeCon és előadás

2013. augusztus 17-én, szombaton volt a Nyári AnimeCon a MAT szervezésében, amelyre meghívást kaptam előadóként. Az AnimeCon-oknak mindig van egy különleges atmoszférája, amely nagyon érdekes, élvezetes és szórakoztató. Tulajdonképpen kikapcsolódás részt venni benne, így nagy örömömre szolgált, hogy a Petőfi Csarnok tágas környezetében tarthattam előadást!

AnimeCon MAT

0

Aikibujutsu tekercs és tábor

A három napos Aikibujutsu táborban nagy figyelemmel kísért előadások hagzottak el az aikidō, bushidō, bujutsu szavak jelentéséről, a harcművészethez kapcsolódó filozófiájáról, a zen és a harcművészetek, valamint a zen és az aikidō kapcsolatáról.

0

Oktatás aikidō táborban

Egy csodálatos meghívást kaptam a hétvégére egy aikidō táborban való részvételre. Az Aikibujutsu dōjō vezetője azzal a kéréssel keresett meg, hogy tartsak előadást a három napos edzőtáborukban, az edzéseket követően, a nyári balatoni estékben. Az előadások témája nem annyira a japán kalligráfia, sokkal inkább a harcművészetek és a zen kapcsolata, az aikidō filozófiája mögött rejlő szellemi tanítások, vagy éppen magának a szónak az eredete, jelentése, a budō és a bujutsu azonossága vagy éppen különbözősége. Olyan előadásokkal készültem erre a hétvége, amelyek egyszerre nyújtanak áttekintést és mélyülnek is egyben el a legfontosabb részletekben, miközben Osensei Ueshiba Morihei tanításai, és az ő nagy elődjei Takuan Sōhō zen mester, Yagyū Munenori, Miyamoto Musashi, Yamaoka Tesshū, Deshimaru zen mester és mások tanításai elevenednek majd meg.

A kedves meghívást és vendéglátást meghálálván elkészítettem a leendő hallgatók nevét japánul, amellyekkel holnap útnak indulunk, hogy egy szép hétvégét töltsünk együtt. Köszönettel tartozom ezért a lehetőségért és nagyon hálás vagyok, hogy részt vehetek egy ilyen rendezvényen!