április 2013

0

2. Hanami Shodōkai performance és kalligráfia találkozó

japán kalligráfia találkozó

2013. április 13-án, szombaton délután második alkalommal került megrendezésre a Hanami Shodōkai, a tavaszi nagy kalligráfia találkozó. Az előző évhez hasonlóan a Füvészkert adott otthont a rendezvénynek, és idén szerencsésen megérkezett hozzá a tavasz is, így a kertben a szabadban lehettünk.

0

Füvészkertben voltunk ismét

Füvészkert - japán kalligráfia oktatás

Idén immáron harmadik alkalommal volt szerencsém japán kalligráfiát - és az idei évben japán tusfestészetet is - oktatni a Füvészkertben a Sakura-ünnep keretein belül, két teljes napon át.

0

"Kalligráfia show"

2013. április 6-án került megrendezésre a Japán tavasz rendezvénysorozat Japán napja az Allee Bevásárló Központban Budapesten. A japán kalligráfia 15-17 óra között kapott helyet a programban.0

Piros vászon kakejiku - shōmen

japán kalligráfia shomen kakejiku

A shōmenekről már esett korábban szó, és bizony arról is, hogy milyen jól tud működni a vászon, mint alap ahhoz, hogy egy kiváló kakejiku készüljön belőle a dōjōk falára. Azonban azt talán nem is gondoltam, hogy mindezt egyszer még színes alapra is elkészítem, és az egy olyan eredményt fog szülni, amely kimondottan mutatós lesz!
Egy igazán kedves - mostanra már mondhatom talán, hogy - ismerős azzal fordult hozzám, hogy szeretne a dōjōjába készíttetni egy tekercsképet vászonra, azonban mivel az egy piros-fekete színre hangolt tér, így szeretné, hogy a kakejiku is ehhez passzoljon. Szerencsére akadt hely, ahol ilyet vásárolni tudtam, így a képen látható eredmény született.

Igazán hálás voltam a feladatnak és köszönöm, hogy egy ilyen, számomra is új dolgot próbálhattam ki!

japán kalligráfia kakejiku shomen

Az írásról készült videók alább tekinthetőek meg (balról-jobbra):

1) BUSHIN (武神) - harcos(ok) isten(e) - a harcos szelleme
2) Koto ryu koppojutsu (虎倒流骨法術)
3) Test és tudat egy (拳禅一如)

0

Tatabányán a Shinkendō dōjōban

Tatabány Shinkendo dojo Jaoán kalligráfia

Alig több, mint egy éve voltam a tatabányai Shinkendō dōjōban először, amikor a zen és a harcművészetek kapcsolatáról beszélhettem a rendkívül figyelmes hallgatóságnak, majd egy rövid japán kalligráfia bemutatót követően, együtt gyakoroltunk.
Idén ismét meghívást kaptam, amelyet örömmel fogadtam el!