december 2012

0

Köszönet! - 感謝

kansha -japán kalligráfia

2012-ben is köszönöm minden kedves Érdeklődőnek a megtisztelő megkeresését, kedves Tanítványnak a gyakorlását és nem utolsó sorban minden kedves Olvasónak, hogy figyelmével követte a blogot, az oldalt!

2013-ban is "ecsetre fel"!

0

Kakizome 2013 ・ 書き初め

kakizome - japán kalligráfia

2013. január 5-én, szombaton, immáron második alkalommal, megrendezésre kerül az “év első írása”, a Kakizome. A helyszín – a 2012-es Kakizoméval azonos – A Tan Kapuja Buddhista Főiskola (1091 Budapest, Börzsöny utca 11.), és a kezdés 14 óra. (A belépő jövőre is csak 200 Ft.) Ezúttal azonban meglepetés bemutatókkal és újévi Kakizome témák mintáival is várjuk az érdeklődőket.

A tervezett program:

14.00 Bemutatók/performanceok és rövid előadás
Horváth Janisz, Zopcsák Ferenc kalligráfusok,
valamint Simon Judit és Gáncs Nikolasz közös performance-ai lesznek láthatóak, és a Kaizome történetéről hallható egy rövid előadás

15.00 Közös írás – Kakizome
Három külöféle témából, mintából választhat mindenki, illetve természetesen saját témákkal is lehet érkezni! Azonban legyen bárhogy is, segítséget bárki kérhet az elkészítésben!

16.00 Közös fotózás

18.00 Kapuzárás
(addig is folyhat a kalligráfiázás, beszélgetés, vásárlás)

0

Az év kanjija - 2012 - 今年の漢字 - 「金」

A mai napon lett kihirdetve az "év kanjija" a kiotói Kiyomizuderában (清水寺). Az idei év választottja a kin, kon, kane olvasatú 金 (fém, arany, pénz).
2000-ben már választották ezt a kanjit - az akkori olimpiai győzelmek miatt -, idén azonban ismét emellett döntöttek. Egyebek mellett ismét az olimpiai csapat jó szereplése Londonban, valamint a napfogyatkozás
(金環日食) és más összetevők is az okok közt voltak a választást illetően. Így a 1,5 x 1,3 m-es kalligráfia papírra most ez a kanji került idén (az Asahi Shinbun cikke, a Yoimuri Online, Sankei.jp.msn és a Mainichi Shinbun cikke).

Ahogy az előző évben, úgy idén is szeretnék tisztelegni ezen, a kalligráfiához is köthető, ceremónia és választás előtt:

az év kanjija 2012 japán kalligráfia Gáncs Nikolasz

0

Bonsai Aikido, Győr, előadás és bemutató

2012. december 2-án, vasárnap, a hirtelen ránk támadó télben utaztunk Győrbe, hogy előadást és bemutatót tarthassak az összegyűlt érdeklődőknek a Bonsai Aikido Egyesület rendezésében tervezett programon.